Narkotikabeslag ligger på tork hos polisen
Ett färskt narkotikabeslag ligger på tork i ett rum i polishuset i Kristianstad. När beslaget torkat skickas det till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för analys.
Beslaget är bevismaterial i ett narkotikaärende.
I stort sett dagligen görs ett narkotikabeslag i Pons, Polisområde Nordöstra Skåne.
I ett annat rum står bruna papperskassar i rader. Noggrant uppmärkta, liksom innehållet. På galgar hänger kläder. Förrådet är välfyllt. Registreringsskyltar trängs med bildskärmar och typiska brottsverktyg. Vapen och ammunition står i ett inlåst skåp.
I ett kallgarage finns en moped, kräftmjärdar, däck på fälg, gräsklippare, ett lager fotbollsskor, säckar med cigaretter och ölflak. Varje år gör polisen mellan 2200 och 2400 beslag i nordöstra Skånes sex kommuner. Ett beslag kan innehålla ett föremål, eller hundra.
Beslag görs i samband med brottsmisstanke under en utredning. I misshandelsfall kan det röra sig om gärningsmannens kläder. Ett inbrott kan ha lämnat skoavtryck efter sig.
Personbilar tas i beslag. Någon gång ett djur. Då anlitas djurexperter, som tar hand om djuret under utredningen mot att polisen betalar för djurets husrum.
– Vi har en skyldighet att vårda sakerna, säger Peter Wendén, ansvarig för beslagsenheten som tillhör polisens kriminalsektion. Huvudregeln är att efter utredning ska godset gå tillbaka till ägaren.
Peter Wendén säger att ju noggrannare ägaren varit i sin polisanmälan med uppgifter desto större är chansen att få tillbaka det man äger.
– I en drömvärld skriver alla upp serienumret på nya saker man köper, även en platt-tv har serienummer, på mobiltelefonen finns ett IMEI-nummer.
Polisen kan sedan köra numret mot ett datasystem som täcker hela Sverige. Gods som åklagaren tar i beslag enligt stöldgodslagen förvaras i minst sex månader hos polisen.
Under dessa månader fortsätter polisen sökandet efter ägaren. Hittas inte ägaren görs en kungörelse.
Hittar godset trots detta inte tillbaka till ägaren, och godset har ett värde, så säljs det på auktion.
Den ekonomiska behållningen efter auktionen tillfaller staten.
Är godset bevismaterial stannar det i polisförvar tills dom i alla instanser vunnit laga kraft. Går målet till hovrätten kan det röra sig om upp till ett och ett halvt års tid.
Narkotika, hembränd sprit och hembränningsapparater förverkas alltid. Har ägaren ingen vapenlicens förstörs vapnet hos SKL, som också tar hand om narkotikan.
Birgitta Mattisson
044-18 55 37
birgitta.mattisson
@kristianstadsbladet.se