Annons

Narkotikamissbruket blir allt tyngre i Kristianstad

Kristianstad • Publicerad 10 januari 2001

Narkotikamissbruket i Kristianstad har ändrat karaktär. I den tidigare ”hasch- och amfetaminstaden” erbjuds numera även tyngre droger som LSD, heroin och ecstasy.

Ungdomar är också mer benägna att prova på tyngre droger.

Annons

Enligt vänsterpartiets gruppledare Britt-Marie Pettersson har flera föräldrar tagit kontakt med henne och berättat att deras barn helt öppet blivit erbjudna eller ”småhotade” att köpa knark på gator i Kristianstad. Föräldrarna upplever också att knarkförsäljningen i staden ökat under hösten. Men den uppfattningen har inte Ulf Öhman, föreståndare på Ungdomsbasen, som arbetar med ungdomar från 17 år och uppåt.

–Det där är oerhört svårt att mäta, men helt klart är att tillgången på narkotika har ökat under de senaste två åren, säger han. Dessutom har inriktningen förändrats. Kristianstad var tidigare en hasch- och amfetaminstad, men nu finns här allt. Även tyngre droger som LSD, heroin och rökheroin.

Ulf Öhman har också sett en förändring i ungdomarnas attityder. Från att tidigare ha sagt nej till de tyngre drogerna är fler och fler nu villiga att prova.

–Det är bekymrande, säger han. Hasch och amfetamin är också tunga droger, men de är inte lika beroendeframkallande som exempelvis heroin. Åsa Lierud är en av kommunens fem fältsekreterare, som framför allt arbetar med och bland ungdomar mellan 12 och 18 år. I den gruppen inte narkotika så vanligt förekommande.

–Alkoholen är ett större problem. Framför allt hembränt, som är oerhört lätt för ungdomarna att få tag i, säger hon. De dricker dessutom alldeles för mycket. Vissa är 13-14 år och dricker alkohol var och varannan helg.

Men även fältsekreterarna ser förändringar i ungdomarnas drogvanor. Alltfler ungdomar kommer i kontakt med tabletter, läkemedel och ecstasy.

Den iakttagelsen har även Magnus Jönsjö vid Kristianstadspolisen gjort.

–Jag tror att de inte riktigt upplever tabletter som bensodiazepiner (lugnande medel och sömntabletter) som narkotika, säger han. Det verkar inte lika farligt att ta en tablett som att sätta en spruta till armen. På samma vis tror han att rökheroinet kan vara en inkörsport till de riktigt tunga drogerna för många.

–För den som tidigare rökt cannabis är steget till att röka heroin inte lika långt som till att injicera det.

Men Magnus Jönsjö vill inte förstora den här frågan. Det är inte så att var och varannan ungdom missbrukar tunga droger, betonar han. Och det är inte särskilt vanligt att narkotika erbjuds öppet på stan.

Annons

–Visst händer det att ungdomar blir erbjudna narkotika runt exempelvis resecentrum. Men det har inte ökat. Då skulle jag ha fått höra det, säger han.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons