GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Näsby Gård – en dold juvel i en kvittrande oas, bara minuter från centrala stan

Det är en vacker vårdag i april och på Näsby Gård vankas det återigen bröllop. Festlokalen är pyntad, borden dukade och bubblet står på kylning. Slamret i köket har avtagit och det enda som hörs är en oändlig symfoni av fågelkvitter i väntan på brudparet och deras bröllopsgäster.
Publicerad 28 april 2022
Näsby Gård i festkostym.
Näsby Gård i festkostym.

Scenen om stundande festligheter har spelats upp många gånger här på Näsby Gård, ändå är ingen gång den andra lik. Festlokalen är förvisso densamma, men anledning, antal gäster, catering och dekorationer varierar stort. Precis den flexibilitet som Jörgen Pettersson och makarna Boel och Torbjörn ”Tobbe” Axelsson – den glada trio som äger och driver Näsby Gård – vill kunna erbjuda.

–De som hyr festlokalen har möjlighet att bestämma i stort sett allt själva, förklarar Boel. Varifrån de tar maten, hur de pyntar och möblerar lokalen, vad baren ska fyllas med och hur länge de vill hålla på – här ute finns det ingen att störa. Sedan i fjol finns det även möjlighet att bo över.

Det är ett glatt gäng som driver Näsby Gård tillsammans.
Det är ett glatt gäng som driver Näsby Gård tillsammans.

På våningen alldeles under den rymliga lounge vi träffas i – som för övrigt även inrymmer gårdshotellets och konferensanläggningens matsal – ligger sju moderna, charmigt inredda hotellrum med plats för totalt 18 övernattande gäster. Unika rum med bibehållen känsla av 1800-talsgård där tidstypiska detaljer som tegelvalv, bjälkar och djupa, vitkalkade fönsternischer lyfts fram. Kvaliteten är hög, utan att vara onödigt lyxig. Ett medvetet val.

Ett av hotellrummen på Näsby Gård.
Ett av hotellrummen på Näsby Gård.
Jörgen Pettersson trivs bäst med att röja och fixa fint utomhus.
Jörgen Pettersson trivs bäst med att röja och fixa fint utomhus.

Företag: Näsby Gård

Festlokal: Lämplig för 30–120 personer

Konferenslokaler: För 2–50 personer

Matsal: Med plats för 50 personer

Gårdshotell: Med 7 rum och plats för totalt 18 personer

Kontorshotell: Med 7 rum

Hemsida: nasbygard.com

Instagram: @nasbygard

Facebook: facebook.com/nasbygard

–Vi vill att de som bor över ska bli positivt överraskade, berättar Jörgen. En behaglig känsla att de verkligen får valuta för sina pengar, oavsett om de är här privat eller i tjänsten.

Tobbe håller med och fyller i:

–Vi vill kunna erbjuda bra kvalitet rakt igenom, vad det än gäller, och samtidigt prismässigt ligga i ett mellansegment.

Näsby Gård ligger vackert inbäddat i naturen.
Näsby Gård ligger vackert inbäddat i naturen.

Jag ställer frågan om de hade den moderna konferensanläggningen, kontorshotellet och de nyss färdigställda hotellrummen som målbild när de för drygt 16 år sedan rullade in på den då överväxta gårdsplanen som nyblivna ägare.

–Jag minns inte exakt vad vi sade till varandra första gången vi kom ut till gården, berättar Jörgen. Men, både Tobbe och jag såg en enorm potential i stället, bortom trasiga tak, krossade glasrutor, sly och bråte.

Ja, bråte var det gott om på den fyra hektar stora tomten när Jörgen och Tobbe tog över. 55 ton närmare bestämt. Meter för meter av tomten rensades på skrot som grävdes upp och forslades bort. Det blev som en hobby, något gemensamt att samlas kring.

–En del spelar golf, vi köpte Näsby gård, konstaterar de båda vännerna med ett skratt. Skämt åsido, vi lovade varandra redan från början att vi skulle ta oss an gården och allt som behövde göras här ute som något kul att göra tillsammans. Ett projekt fritt från stress och deadlines, där vi fick möjligheten att ta en sak i taget.

Det var dock inte enbart i terapeutiskt syfte som Jörgen och Tobbe spenderade tid på och omkring gården. Nejdå, entreprenörer som de är fick de den ena affärsidén efter den andra under tiden som jobbet fortskred.

Renoveringarna var till en början dock behovsstyrda. Som när de första hyresgästerna flyttade in i träladan alldeles bakom själva gården och behövde tillgång till el för sin verksamhet.

–Det blev till att sätta in en ny elcentral, förklarar Tobbe. Det fanns i och för sig redan elskåp utanpå varje byggnad, men de var trasiga, sönderslagna.

Nästa projekt de tog sig an var festlokalen som agerat mobförråd under tiden då militären haft gården i sin ägo. Ganska snart efter att den stod färdig blev behovet av rinnande vatten och avlopp uppenbart och så fortsatte det. Del för del, bit för bit. Fram till den moderna och flexibla kombinationen av festlokal, konferensanläggning, kontors- och gårdshotell som det är idag.

Boel blev i takt med renoveringarna alltmer involverad i gårdens verksamhet. Idag är det hon som hanterar alla bokningar, konferenser och sköter allt det löpande och administrativa. Jörgen trivs bäst när han får röja, fixa, klippa gräset och göra fint utomhus medan Tobbe – den teknikintresserade ekonomen – oftast tar hand om det tekniska, exempelvis den digitaliserade styrningen av belysning, värme och ventilation, samt det smidiga, nyckellösa passersystemet.

Tillsammans hittar de också ständigt nya möjligheter att utveckla verksamheten. Det senaste konceptet är ”Hyr hela gården” – ett erbjudande som riktar sig brett till både företag och privatpersoner.

–Läget här ute är minst sagt fantastiskt, konstaterar de. Lugnt och skönt, mitt i ett vackert naturreservat alldeles intill Araslövssjön bara några kilometer från centrum. Här finns alla möjligheter till rekreation och avkoppling samtidigt som det är nära till aktiviteter. Skåneleden, SL6, slingrar sig förbi gården och det är inte mer än en kilometer till både bowling, padel och snart även bad i det nya Badriket för den som önskar det.

Text & bild: Thomas Bengtsson

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.