Annons

Natthärbärget har tvingats stänga

Natthärbärget ute på Härlövs industriområde har tvingats stänga. Drogmissbruk inne i lokalerna har fått frivilligarbetare tveksamma till att fortsätta.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2005

Nyårsnatten tvingades Heliga Trefaldighets församling att stänga härbärget. Bakgrunden går att finna i en längre tids svårigheter.

Enligt diakon Lars Stenberg har härbärget stängts på grund av att församlingen inte längre anser sig kunna upprätthålla ett rimligt mått av säkerhet för de frivilliga som arbetar med att hålla öppet. Redan i höstas började problemen med att några av gästerna inte följer givna regler. Till och från har gäster tagit droger inne på härbärget.

Annons

– Något vi inte kan acceptera, säger Lars Stenberg.

Strax före jul var det dags igen. Då hittade frivilligpersonal spår på att droger injicerats på toaletten. Där fanns verktyg kvar.

Ett par dagar innan jul blev några av frivilligarbetarna kränkta av gäster, med ord och tillmälen

– Det har gått så långt att några av de som frivilligt ställer upp överväger att sluta, berättar Lars Stenberg.

I höst finns 20 frivilliga som hjälps åt med att hålla härbärget öppet.

– Försvinner fyra har vi ingen chans att driva verksamheten vidare i nuvarande form, säger Heliga Trefaldighets församlings representant.

Efter incidenten strax före jul tog Lars Stenberg kontakt med natthärbärgets gäster. I ett brev som lades ut på sängarna förklarade han situationen och att risken för stängning var överhängande om inte gästerna valde att följa givna regler.

– Jag vet att några drabbas oförskyllt. Vi beklagar detta. Vi månar om den här gruppen människor som det både finns aktiva missbrukare och kriminella, understryker Lars Stenberg. Han berättar att det pågår en diskussion om ett härbärge i ny form.

Det finns en grupp med representanter för såväl kommun som kyrka som vill införa en ny modell, med anställd personal. En modell som stadsmissionen i Malmö praktiserat.

Ett sådant härbärge kan bli aktuellt först till hösten.

Annons

– Vi hoppades kunna driva nuvarande härbärge fram till i maj i år, säger Stenberg.

Hur det blir med det återstår att se efter det personalmöte som ska hållas med frivilligarbetarna.

I första hand är härbärget stängt till 13 januari.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 53

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Under söndagen fick polisen avhysa ett antal personer som tagit sig in på härbärget, trots att där var stängt.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons