Annons

Naturgasdrivna bussar kan vara miljöbusar

Kristianstad • Publicerad 18 september 2003

Naturgasbussarna är inte så rena som man har trott.

Avgasreningens effekt minskar drastiskt redan efter några månaders drift då bussarna släpper ut mängder av växthusgasen metan.

Annons

Metan är en gas som är 22 gånger starkare växthusgas än koldioxid. Dessutom ökar slitage och eftersatt underhåll utsläppen av cancerframkallande partiklar och formaldehyd.

Resultaten har framkommit vid avgastester som har gjorts vid två av Europas modernaste avgaslaboratorier, finska VTT och svenska AVL MTC.

Samtliga 22 stadsbussar i Kristianstad drivs med biogas och i hela Skåne drivs runt 200 bussar med gas, bland annat i Malmö, Lund, Eslöv och Kristianstad. Gasbussar anses vara bättre än dieseldrivna bussar när det gäller bland annat bullervärden och utsläpp av kväveoxid och cancerogena partiklar.

Christer Wallström är miljösamordnare på Skånetrafiken, som svarar för upphandlingen av stadsbussar i Skåne.

– Detta är nytt för oss. Vi har ingen anledning att betvivla uppgifterna och får kolla upp det och se vad vi kan vidta för åtgärder, säger han.

Han säger att avgaser är ett komplicerat område.

– Det kommer alltid nya grejer och det är svårt att hänga med. För några år sedan var det marknära ozon, sedan var det höga bensenhalter och sedan har det kommit varningar om små partiklar.

– Vi satsade på naturgas för att det skulle vara miljövänligt och med biogasen i Kristianstad vill vi även minska växthuseffekten och en av våra idéer är att ta tillvara på lokalt producerad gas.Marcus Haraldsson

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons