Nätverk laddar för fullmäktige

"Varför har ni inte varit ute mer, för det finns namn att hämta överallt", säger Agne Nilsson från Åhus. Han har sökt sig till hotell Åhus strand på tisdagskvällen, där det är öppet möte, för att lämna över listor med 115 namn.
Kristianstad • Publicerad 5 februari 2008

- Vi har inte hunnit med, för vi är inte så många som samlat in namn, svarar Ruzica Stanojevic (v), en av intiativtagarna till nätverket för en folkomröstning.

Agne Nilsson berättar att han inte är emot arenan byggs, bara priset varit ett annat.

- 100 till 160 miljoner hade varit vettigt, men inte en halv miljard, förklarar han.

Bredvid honom i hotellfoajén står Bo Nilsson från Kristianstad. Han håller med.

- Det är nog många som tycker att det är bra med en arena, men till en vettig kostnad. Så jag är för arenan, men mot kostnaden, säger han.

Och han upprörs över uttalandena från ledande politiker i kommunen, däribland kommunalrådet Bengt Gustafson (m), om att det inte blir någon folkomröstning, trots att nätverket hittills samlat in cirka 3500 namn.

- Jag tycker att det är odemokratiskt. De borde pröva möjligheten när det handlar om en så stor investering, förklarar han och får medhåll av Hans Kroon från Vä.

- Det intressanta är att när alliansen och sossarna är överens finns det ingen folklig demokrati längre, säger han och berättar att han varit motståndare till arenan länge.

Hans Kroon vill hellre lägga pengarna på att upprusta gågatorna och den nuvarande idrottshallen samt att bygga en ny bollhall vid idrottshallen, men även en bollhall till någon annanstans i kommunen. Bland annat.

- 95 procent av behovet av arenan består av golvytor inomhus för skol- och vardagsidrotten. Då behövs inga läktare, förklarar han.

Vad tisdagskvällens möte beslutade vill inte Ruzica Stanojevic avslöja.

- Nej, tyvärr, vi kommer att kalla till en presskonferens på tisdag inför fullmäktige, säger hon.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.