Nazistledare överklagar dom

NSF-ledaren Simon Lindberg försöker få Högsta Domstolen att pröva domen mot honom som gav fängelse för misshandel och olaga hot i RFSL:s lokal för två år sedan.
Kristianstad • Publicerad 16 maj 2008

Hovrätten fastställde tingsrättens dom om tre månaders fängelse mot den skånske nazistledaren den 17 april. I dag går tiden för överklagande ut, något alltså Simon Lindberg tagit fasta på och lämnat in en ansökan om prövningstillstånd till Högsta Domstolen.

Hovrätten slog fast att Simon Lindberg är skyldig till misshandel, olaga hot och skadegörelse i RSFL:s lokaler i Kristianstad den 20 maj 2006. Dessutom slog rätten fast att det handlar om ett hatbrott.

Hovrätten var enig i sin dom.

Simon Lindberg yrkade i hovrätten på att bli frikänd eftersom han anser att han var inbjuden till RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, för att diskutera politik.

I andra hand yrkade han att hovrätten skulle ge honom villkorlig dom med föreskrift om samhällstjänst eller åtminstone att fängelsestraffet skulle sättas ned, precis som skadeståndet.

Tillsammans med sin kamrat, som också fick fängelse, dömdes Simon Lindberg till att betala de fem drabbade männen drygt 72 000 kronor i skadestånd.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.