Neddragningar vållar oenighet

De fackliga förhandlingarna i onsdags om de föreslagna neddragningarna inom Kristianstads kommun slutade i oenighet. Allt tyder på att det blir centrala förhandlingar i ärendet.
Kristianstad • Publicerad 29 maj 2003

Facken har, som Kristianstadsbladet rapporterade i lördagens tidning, redan protesterat mot förslaget om att dra bort omkring 220 miljoner kronor från kommunens verksamheter de närmaste tre åren. På så vis hoppas kommunen kunna möta problemen med minskade skatteintäkter och dyrare verksamhet och ändå ha en buffert att ta av för framtida investeringar.

De fackliga organisationerna är oroliga för vad förslaget innebär för deras medlemmar och kräver därför att arbetsgivaren analyserar vilka konsekvenser neddragningarna får för arbetsmiljön.

Facken pekar också på flera alternativa vägar att gå för att komma till rätta med ekonomin. En väg är att höja skatten och/eller avgifter. En annan är att kommunen nöjer sig med att få balans mellan intäkter och utgifter. Det vill säga att kommunen väntar med att skapa en buffert. Det här framfördes vid onsdagens möte inom den så kallade personalpolitiska Kommittén, där kommunens tjugotalet olika fackliga organisationer finns representerade. Men de fick inte gehör för sina synpunkter.

– Arbetsgivaren lovade att konsekvenserna för arbetsmiljön ska analyseras, berättar Lärarförbundets ordförande Lars Nilsson. De påpekade också att det förslaget som finns inte är fastslaget, att det kan komma att ändras. Men det är det liggande förslaget vi har att ta ställning till, och det ställer vi inte upp på. Därför slutade mötet i oenighet.

Lars Nilsson berättar att samtliga fack nu kan begära centrala förhandlingar, och att flera överväger det. Även Lärarförbundet. Men trots att centrala förhandlingar ännu inte är begärda tycks arbetsgivaren vara beredd på det draget från de fackliga organisationernas sida. Vid mötet fick de fackliga organisationerna en tid, 10 juni, föreslagen för centrala förhandlingar.

Tror du att ni kan stoppa arbetsgivarens förslag genom en central förhandling?

– Vi vill pröva alla vägar att få det ändrat, säger Lars Nilsson.

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade planeringsförutsättningarna för budgeten 2004-2006, där förslaget om neddragningarna finns, på sitt bord i onsdags. Politikerna kunde dock inte fatta något beslut. Ärendet har bordlagts i väntan på fackens ställningstagande.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.