Annons

Nej till bolag för marknadsföring

Som hittills enda kommun i Skåne säger Kristianstad nej till en gemensam skånsk organisation för att marknadsföra Skåne. De borgerliga partierna gick samman med vänsterpartiet och miljöpartiet för ett nej. – Vi gillar inte bolagsformen för att bedriva den här verksamheten. Den ger inte samma insyn som förvaltningsform, säger Christer Ewe (m).
Kristianstad • Publicerad 20 juni 2002

En ny organisation för att marknadsföra Skåne är under bildande, i regi av Skånes turistråd och Region Skånes näringslivsenhet. Målet är högt satt. Organisationen ska medverka till att Skåne ska bli framtidens vinnarregion i Europa. Det ska ske genom att vårda, stärka och utveckla varumärket Skåne. Bland annat ska organisationen marknadsföra och utveckla strategiska och särskiljande skånska produkter, med syfte att locka turister, företag, investeringar, arbetskraft och boende till Skåne. Kommunstyrelsen i Kristianstad hade igår att ta ställning till att medverka med finansiering av organisationen. Socialdemokraterna är positiva till att medverka, medan samtliga övriga partier motsatte sig detta. Även vänsterpartiet och miljöpartiet slöt upp och därmed kunde en majoritet rösta nej. Haken för de politiker som röstade nej är att organisationen ska bedrivas i bolagsform. Skälet till bolagsformen är att legitimisera verksamheten utåt på ett professionellt och framgångsrikt sätt och att ett aktiebolag av praktiska skäl talar för ett nära samarbete med näringslivet. – Vi gillar inte bolagsformen för att bedriva den här verksamheten. Man borde även ha utrett en annan förvaltningsmodell, säger Christer Ewe (m). – Nackdelen med bolagsform är att man inte får samma insyn och demokratin blir inte tillgodosedd. Sedan finns det en tendens till att bolaget blir kostnadsdrivande i sig, säger han. Socialdemokraterna fick för ovanlighetens skull reservera sig mot beslutet. – Arbetet med organisationen har pågått under en längre tid med Region Skåne och Kommunförbundet Skåne. Jag är förvånad över att de lokala partierna har en motsatt linje än sina partier i regionen, säger Bo Kristiansson (s). – Risken är att kommunen härigenom äventyrar hela denna lösning med att öka insatserna när det gäller marknadsföring av Region Skåne. Från kommunens sida rör det sig om samma nivå som idag förs till Skånes turistråd. Det är beklagligt om satsningen inte kommer till stånd, säger han. Kommunförbundets direktör Stig Ålund säger att tretton kommuner hittills har svarat och att alla ställt sig positiva till organisationen. Han är förvånad över Kristianstads kommuns beslut. – Frågan om förvaltningsform har diskuterats och behandlats i samband med att man gjorde utredningen och det var också nämnt i utredningen att man hade haft olika överväganden och fastnat för bolag. Då var det inte någon kommun som tyckte det var ett viktigt skäl till att inte ställa sig bakom det här, säger han. Finns det risk att organisationen inte blir av? – Det har jag svårt att tänka mig. Har hela Skåne mobiliserat sig för en fråga kommer den att genomföras med eller utan Kristianstad. marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons