Nervpåfrestande färd startade i Skånes Viby

Strax efter klockan nio svävade en 19 ton tung fiskebåt över hustaken.För Roger Olsson var det slutet på sex års byggarbete.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2004

En hel del Vibybor hade samlats på Brötavägen för att följa det stora lyftet i går förmiddag. Själv var Roger Olsson rörd när båten försiktigt ställdes ner på lastbil för vidare färd till hamnen i Åhus.

– Det var 1998 som jag bestämde mig för att bygga min egen fiskebåt, berättar han.

– Det tog sin lilla tid, men den blev klar. Nu har jag också tagit över en fiskebod i Åhus hamn och har klart med yrkesfiskelicensen. Så jag kan bli yrkesfiskare på heltid vilken dag som helst. Det var kusinen Jörgen Hanssons köp av fiskebåt som satte fart på Rogers byggplaner.

– En båt på över miljonen var mycket pengar, så jag tänkte bygga en själv i stället, säger han.

En modellbåt fick bli förebilden för hans bygge. Den förstorades upp och Rogers fiskebåt ÅS11 mäter i dag tolv meter.

Två begagnade skolbussar har han monterat ner och använt, allt i från motorer och hydraulik till fönster och vindrutetorkare. I övrigt är det överblivet byggmaterial och annat som skulle kastas som blivit användbart till båten.

Men några ritningar har aldrig funnits.

– Jag har ju bland annat jobbat som byggnadsarbetare och drivit zoobutiken på Söder under den här tiden. Så det är kvällar och helger som gått åt till att jobba med båten. Baksidan av tomten hemma i Viby har varit platsen för båtbyggandet och när den nu var färdig för sjösättning var det det stora lyftet som återstod.

Kranexpressen från Kristianstad fick anlitas och det krävdes två kranar och två lyft för att få ut båten till gatan och den väntande lastbilen för vidare transport till Åhus.

De riskabla lyften gick utan problem och när båten – döpt till Majesty Åhus – väl stod på lastbilen passade Roger på att måla skrovet helt färdigt.

– Jag har inte kommit åt på de ställen där båten stått uppallad. Gert-Inge Ivarsson från Ivarssons Åkeri i Gärds Köpinge styrde vid elvatiden färden mot Åhus med hjälp av följebil och poliseskort.

Marschhastigheten var inte mer än 20-30 kilometer i timmen och två elledningar fick röjas ur vägen under färden för det sju meter höga ekipaget.

Vid ettiden sänktes fiskebåten i vattnet för första gången.

Det innebar samtidigt att Åhus fiskeflotta utökats med båt nummer nio.

– Härmed är det dags att ta fram champagnen, säger sambon Lotta Johansson.

– Det här måste firas!

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

SKÅNES VIBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.