Nio av tio signalkräftor har försvunnit

Kristianstad Artikeln publicerades

För tjugo år sedan planterades en stor mängd signalkräfta in i sjön Immeln. Nu har 90 procent av beståndet försvunnit. Det står klart efter helgens kräftfiskepremiär.

Torvald Persson, fiskevårdsområdets ordförande, är förbryllad liksom alla andra.

När Torvald och Irma Persson tar upp de tjugo mjärdarna ur vattnet är resultatet nedslående. Fångsten i närheten av Norra Mjönäs uppgår till fyra ynka signalkräftor.

– Men egentligen blev fångsten ännu mindre. Två av kräftorna är under tio centimeter långa och måste därför kastas tillbaka i vattnet, säger Torvald Persson.

Tidigare var Immelns vatten hemvist för tusentals flodkräftor. När kräftpesten slog till dog hela beståndet ut. I stället valde man att plantera in signalkräftan som är resistent mot sjukdomen.

– Men efter helgens provfiske kan jag konstatera att uppemot 90 procent av signalkräftorna har försvunnit, säger Torvald Persson.

Utvecklingen blev dock tydlig redan i samband med fjorårets kräftfiskepremiär. Då märkte sjöns fiskerättsägare en kraftig nedgång i antalet småkräftor.

– Jag har sänkt ned burarna på samma ställe varje år för att kunna följa beståndets utveckling, förklarar Torvald Persson.

Den stora frågan är givetvis varför Immelns signalkräftor blir färre. Problemet är bara att ingen riktigt vet.

– Jag har varit i kontakt med Länsstyrelsen tidigare och kommer att ringa dem igen. Men det är svårt att sätta in åtgärder eftersom det inte har gjorts några riktiga studier, säger Torvald Persson.

Han lägger dock fram flera tänkbara teorier.

– Vissa tror att det kan röra sig om kräftpesten, men signalkräftan är immun mot sjukdommen. Det kanske finns faktorer som slår ut signalkräftans immunitet, eller så rör det rör sig om ett helt nytt virus, säger Torvald Persson.

Immeln är inte den enda sjön som håller på att förlora hela sitt bestånd av signalkräfta. När Torvald Persson talade med fiskare vid småländska Möckeln i helgen blev beskedet idel tomma mjärdar.

– Vetenskapen får titta närmare på det här. Men nu upphör nog de flesta fiskerättsinnehavarna med att fånga kräfta i Immeln på några år.

Mörtarna sitter kvar på beteskrokarna inuti de blåfärgade burarna. När Immelns fiskerättsägares över 3 000 mjärdar kan sättas i vattnet igen återstår att se.