Nolato Alpha varslar 25 kollektivanställda

Arbetsmarknaden i Kristianstad drabbas nu av ett nytt bakslag, då Nolato Alpha på onsdagen varslade 25 kollektivanställda om uppsägning. –Företaget har haft stiltje på orderingången på det ursprungliga produktsortimentet de senaste tre till fyra månaderna, berättar Torleif Hansson, vvd för Nolato Alpha.
Kristianstad • Publicerad 19 april 2001

–Vi har avvaktat och genomfört utbildningar och andra interna aktiviteter. Läget är svårbedömt och kunder har inte kunnat ge klart besked om de nya projekt, som finns på gång. Företagets mål om en framtida expansion ligger dock fast.

–Företaget gör komponenter till AXE-växlar och allt indikerar att det skett en lageruppbyggnad hos våra kunder. Vi kommer under veckorna 18 och 19 att förhandla med Industrifacket om varslet. På tjänstemannasidan har vi inte lagt något varsel och det beror på att vi anpassat oss och inte nyanställt i planerad omfattning. Nolato Alpha är en del i Nolatokoncernen, som arbetar mot telekom och elektronik. Många nya projekt är på gång igång. Företaget har funnits på marknaden i tre år och har under denna tid arbetat fram nya kunder som FCI, Solectron. Nokia, Flextronics, Tamura Axis, C-Tech och Anoto.

–Vi känner även av nedgången vid våra fabriker utomlands även om det handlar om ett annat produktsortiment, säger Torleif Hansson.

–Varslet kom inte som en överraskning utan snarare har vi väntat på det, säger Fredrik Hannebo, klubbordförande för Industrifacket på Nolato Alpha. Beläggningen har varit låg de senaste månaderna. –Framtiden ser ljus ut, då det är mycket nya projekt på väg in i fabriken. Alla besparingar är gjorda.

–Givetvis är det tungt för medlemmarna, när företaget lagt varsel. Vi har också anställt en hel del nytt folk och den här situationen gör många människor oroliga.

–Nu skall vi förhandla med företaget om varslet och det kan kanske hända att det blir färre medlemmar, som får lämna företaget.

Nolato Alpha har 188 anställda varav det finns 141 kollektivanställda. Företaget ingår i affärsområdet Industrial Components och arbetar mot kunder inom telekom och elektronik.

eje.johansson

@kristianstadsbladet.se

Av Eje Johansson 044-185555
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.