Annons

"Nordost måste ta vara på fördelarna"

Gertrud Elisabet Bohlin har gått från chefsskapet för Ideon till att basa för Svenskt Näringsliv i Skåne. Nu uppmanar hon nordost att ta vara på sina fördelar.
Kristianstad • Publicerad 9 september 2003
Svenskt Näringslivs nya regionchef Gertrud Elisabet Bohlin pratade euro med en Rotaryklubb under måndagen.BILD: PER ROSENQVIST
Svenskt Näringslivs nya regionchef Gertrud Elisabet Bohlin pratade euro med en Rotaryklubb under måndagen.BILD: PER ROSENQVISTFoto: 

– Ska nordöstra Skåne kunna hävda sig mot sydväst måste man ta vara på de unika fördelar som finns här och satsa på just dessa, säger hon under ett snabbesök i Kristianstad.

Då har hon just varit lunchens huvudtalare hos Kristianstads-Vä Rotaryklubb, där hon inför representanter för kommun och bland annat olika företag pläderat för att de ska rösta ja till euron och själva övertala 5-10 personer dagligen. Själv är hon entreprenör, och brinner av iver för just dessa frågor. En iver som gjort henne berömd under sitt 50-åriga liv, först som chef för ett företag som sålde högteknologiska mätinstrument, senare som vd för ett företag inom verkstadsindustrin som sålde pärmnitar.

Annons

För 4,5 år sedan blev hon tillfrågad om att överta chefsskapet för Ideon i Lund –och hon var med om att såväl bygga ut med 50000 kvadratmeter som att fylla det med spännande utvecklingsföretag. Sedan förste maj är hon regionansvarig för Svenskt Näringsliv i Malmö.

– Jag brukar säga att det är ungefär som med Ideon. Fast där hade vi bara 200 företag, här i regionen har vi 10200 företag. Men jag tycker det är viktigt vi talar om företagande – och om hur roligt det är att vara företagare.

Själv har hennes entreprenörskap sin bakgrund i svensk jordbrukspolitik på 50-talet. Familjen fick flytta från familjejordbruket vid gränsen mellan Lappland och Norrbotten till industrisamhället Malmberget vid Gällivare. Hennes pappa startade eget företag som renhållningsarbetare och körde sopor. Även om hon bott i Skåne – mestadels utanför Lund – sedan 1977, har hon kvar norrbottningens betraktande ögon. Och ser att det finns skillnader mellan nordost och sydväst i Skåne. Men det är skillnader hon anser man måste utnyttja bättre.

– Först måste man kanske hitta och identifiera fördelarna. Det är som med Jukkasjärvi – isen hade funnits där i tusentals år och var stundtals det mest hatade. Nu är deras ishotell ett fantastiskt exempel på vad man kan göra. Fördelar hon ser direkt är bland annat närheten till andra Östersjöländer och de kontakter detta möjliggör.

Även skapandet av Krinova och dess utveckling ser hon, med Ideon i färskt minne, positivt på. Liksom arbetet med att skapa en egen profil för Kristianstad – livsmedel. Hon förespråkar även en satsning mot turismen för att denna skulle kunna utvecklas betydligt bättre.

– Det gäller även att hitta saker att förädla. Se på danskarna, de har betydligt fler varumärken som är välkända. Det känns som om det krävs mer produktutveckling här.

– För att ta ett exempel: Olivolja har slagit igenom stort – beroende på att EU-länder tillverkar mycket och vill ha det sålt. Men vad säger att vår skånska raps- och majsolja är sämre? Den borde kunna marknadsföras på samma sätt...

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons