Annons

Nu är det jul för tomtetokiga

Nu är det jul. Åtminstone på Ovesholms slott dit busslaster med besökare kom i helgen för att inhandla allt från glögg till keramiktomtar.
Kristianstad • Publicerad 25 oktober 2014
Valeria Geduscheff-Törnberg är veteran inom julbranschen. Hon har jobbat i tomteverkstad i många år.
Valeria Geduscheff-Törnberg är veteran inom julbranschen. Hon har jobbat i tomteverkstad i många år.Foto: Foto: Tommy Svensson
Ostar, ostar, ostar. Thomas Erlandsson har fler smakprov än det är dagar kvar till jul.
Ostar, ostar, ostar. Thomas Erlandsson har fler smakprov än det är dagar kvar till jul.Foto: Foto: Tommy Svensson
Julen kom tidigt i år. Julmässan på Ovesholms slott har börjat – 60 dagar före jul.
Julen kom tidigt i år. Julmässan på Ovesholms slott har börjat – 60 dagar före jul.Foto: Foto: Tommy Svensson

På parkeringen utanför Ovesholms gårdslängor sover busschauffören i sitt säte. Möjligtvis drömmer han om jul och vaknar senare till dofterna av passagerarnas fynd: Brända mandlar, hemkokta kolor och beredda fårskinn, eller kanske ost.

– Visst är det julstämning här, men nu har julmusiken stannat, säger Thomas Erlandsson från Osthuset och sträcker fram hyveln över disken med en skiva småländsk hemost på.

Annons

Har tomteverkstad

Tvärsöver gången trängs kötthandlare med fiskdiskar och ett pågående ramslökskok, medan den som suktar efter en grekisk jul får bege sig ut på den smyckade innergården där bland annat oliverna finns att hitta i en allt annan än vintrig temperatur.

Det är 60 dagar kvar till jul, men Valeria Geduscheff-Törnberg har tillverkat tomtar sedan strax efter midsommar. Det är första gången hon agerar utställare på Ovesholm, men sina tomtar har hon tillverkat i många år och har en egen verkstad hemma. En syateljé har hon också.

– Det är kul att komma ut ibland, det blir lätt lite ensamt att bara sitta i verkstaden. Jag håller på fram till december och i januari, men sedan tar jag paus, berättar hon och förklarar att alla keramiktomtarna har egna namn.

”Det är hysteriskt”

– Det händer att folk ringer och säger ”jag köpte den och den” och att de vill ha en partner eller kompis till den. Då gör jag, inte en kopia, men en liknande.

Några av besökarna på julmässan är trots allt skeptiska.

– Jag tycker det är jobbigt med julfirandet. Det är hysteriskt, säger Gunnel Olsson och medger att det är paradoxalt att hon befinner sig på en julmässa strax intill en hylla full av stickade mössor.

– De kunde ha väntat till mitten av november, i alla fall, säger hon.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Sigrid Nurbo
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons