GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu blommar konjakknölkallan – ”Den luktar as”

Härom dagen skrev vi om Ronnie Jöneros och hans ovanliga konjakknölkalla, som snart skulle blomma. Nu blommar den. ”Den luktar as”, konstaterar ägaren själv.
Arkelstorp • Publicerad 1 maj 2018
Ronnie Jöneros och hans ovanliga konjakknölkalla. Den sprider en lukt som bara flugor gillar.
Ronnie Jöneros och hans ovanliga konjakknölkalla. Den sprider en lukt som bara flugor gillar.Foto: privat

Ronnie Jöneros har en hel del exotiska växter i sitt växthus i Allarp söder om Arkelstorp. Men just nu är hans konjakknölkalla – Amorphophallus konjac – stjärnan i ”Ronnies Paradis”. Den blommar för första gången på tio år.

– Den började idag. Jag vet inte riktigt hur den fungerar, men den står säkert under dagen i alla fall, säger Ronnie Jöneros som sänder blomningen live med en webbkamera på http://www.ronnieland.se/new/livecamvaxthus.html.

Konjakknölkallan växer vilt i Asien och kan bli 180 centimeter hög. Själva blomman på Ronnie Jöneros exemplar är 75 centimeter hög och 25 centimeter bred. Den luktar inte särskilt gott.

– Den luktar as. Ruttet kött. Det gör den för att dra till sig flugor som ska pollinera den, berättar Ronnie Jöneros.

Själva blomman är 75 centimeter hög och 25 centimeter bred.
Själva blomman är 75 centimeter hög och 25 centimeter bred.Foto: privat
Magnus GrunnonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.