GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu sjösätts projektet som vill rädda Arkelstorpsviken

Eldsjälar är i färd med att undersöka problemen i Arkelstorpsviken. Den 1 oktober är alla som är intresserade att hjälpa till, välkomna till ett uppstartsmöte på Karstad gård.
Arkelstorp • Publicerad 13 september 2018 • Uppdaterad 14 september 2018
Henric Djerf universitetslektor i miljövetenskap vid Högskolan Kristianstad, bördig från Arkelstorp, har engagerat sig i projektet som vill komma till rätta med problemen med Arkelstorpsviken.
Henric Djerf universitetslektor i miljövetenskap vid Högskolan Kristianstad, bördig från Arkelstorp, har engagerat sig i projektet som vill komma till rätta med problemen med Arkelstorpsviken.Foto: Britt-Louise Nilsson

Att viken i Arkelstorp inte mår bra, har varit känt för byborna i många år.

Ett tjockt sedimentlager på botten och ett stort område med vass har skapat ett område som inte lever upp till sin potential.

Flera undersökningar har försökt gå på djupet med problemet, men utan framgång.

Man vet att det finns höga halter av fosfor och kväve i viken, men det är osäkert om detta kommer via tillflödena eller från själva viken i sig.

Arkelstorpsbor har dock valt att inte sitta med armarna i kors och låta kommande generationer att brottas med problemet.

Med ett leaderprojekt i ryggen, ”En vik i Sjöriket Skåne”, ska man nu göra provtagningar och undersökningar av sedimenten i sjön och tillrinnande vattendrag.

Under ett år kommer de tre tillrinnande bäckarna att övervakas. Vattenprov från var och en av bäckarna kommer att hämtas för analys var fjortonde dag. Vid varje tillfälle kommer flödet i bäckarna också att bestämmas för att få fram mängden näringsämnen som hamnar i sjön.

Ytterligare ett prov kommer också att hämtas från ”rännan” för att bestämma hur mycket näringsämnen som läcker ut från viken till Oppmannasjön. Prover ska också analyseras för att bestämma halten av tungmetaller och miljögifter.

Projektets initiativtagare hoppas nu få hjälp av bybor med övervakningen av flödena. Ett informations- och presentationsmöte av projektet kommer att hållas den 1 oktober klockan 19 på Karstad Gård. Alla intresserade hälsas välkomna.

Anmälan måste göras senast den 27 september, då det bjuds på kvällsmat. Anmälan görs till BrittMarie Eriksson 0705–450041 eller till viken@sjoriketskane.se.

På Skördefesten i Vånga lämnade lämnade leaderprojektets engagerade ut information och anmälan om intresse för att ingå i arbetsgruppen som vill rädda Arkelstorpsviken.
På Skördefesten i Vånga lämnade lämnade leaderprojektets engagerade ut information och anmälan om intresse för att ingå i arbetsgruppen som vill rädda Arkelstorpsviken.Foto: Britt-Louise Nilsson
Britt-Louise Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.