Nu ska vägalternativen ställas ut

Vägprojektet E22 tar ett kliv framåt. Länsstyrelsen har godkänt Vägverkets miljökonsekvensbeskrivning för sträckorna Hörby-Vä och Fjälkinge-Gualöv. Nästa steg i processen blir att utredningsmaterialet skickas på remiss till kommuner, myndigheter och föreningar. Samtidigt får allmänheten en chans att se materialet som ställs ut på bibliotek på berörda orter.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2001

– Vi anser att vi nått en punkt där miljökonsekvensbeskrivningen är acceptabel. Den beskriver förhållandena så att man ska kunna avgöra skillnaderna mellan hur olika alternativ påverkar miljön, säger Mats Davidsson, byrådirektör med ansvar för miljöskyddsfrågor på Länsstyrelsen i Skåne.

Godkännandet innebär dock inte att länsstyrelsen har tagit ställning till de olika förslagen. I stället är Länsstyrelsen en av de remissinstanser som ska uttala sig när vägutredningen skickas på remiss i mars och april. De faktorer som länsstyrelsen tar hänsyn till är hur angeläget projektet är, sett ur ett näringspolitiskt och samhällspolitiskt perspektiv. Vinsterna ska vägas mot miljöintressena i området.

– Det blir en avvägningsfråga och över Linderödsåsen kan det bli lite jobbigt, säger Mats Davidsson. Samtidigt som Länsstyrelsen, kommuner och organisationer ska säga sitt om vägalternativen ställs utredningsmaterialet ut på en rad offentliga platser. Vägutredningen kan ses på biblioteken i Hörby, Linderöd och Tollarp och i Vägverkets lokaler i Kristianstad.

– Vi tar in alla synpunkter, säger Kristina Rundkrantz, projektledare på Vägverket. Hon är också noga med att poängtera att för Vägverkets del är frågan om vilken sträckning man förordar fortfarande helt öppen.

Under utställningen kommer Vägverkets personal att finnas tillgänglig för allmänheten några kvällar, men i dagsläget är inga datum bestämda. Vägverket tar gärna emot synpunkter ifrån allmänheten.

I början av sommaren kommer Vägverket att sammanställa och förorda en vägkorridor. Därefter sker regeringens tillåtlighetsprövning under perioden 2001-06 till 2002-06. När det är klart upprättar Vägverket en arbetsplan under 2002. 2003 beräknas Vägverket ha bygghandlingen färdig. Därefter är det bara finansieringen som bestämmer byggstarten. Utbyggnad av delar av E22 (Sätaröd -Vä) ingår i den nationella planen för vägtransportsystet 1998-2007 med planerad byggstart 2007.

Byggstarten är dock i dagsläget osäker och beroende av i vilken utsträckning riksdag och regering tilldelar medel för finansiering.

Näringsdepartementet har presenterat en rapport om finansiering med så kallad ppp, private public partnership för regeringen. Rapporten är ute på remiss fram till och med den 15 mars. E22 är inte föreslagen i en första försöksverksamhet av ppp, men kan komma i fråga längre fram.

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.