Nu startar vårstädningen i stan

Snöbudgeten för året har i princip gått åt. Men nu räknar C4 Teknik med att vintern är över. Nästa vecka börjar vårstädningen på allvar i kommunen.
Kristianstad • Publicerad 28 mars 2013
Foto: 
Stina och Per Carlqvist har inte mycket att göra på sin kolonilott än. ”Allt är ju fruset fortfarande”, säger Pelle.
Stina och Per Carlqvist har inte mycket att göra på sin kolonilott än. ”Allt är ju fruset fortfarande”, säger Pelle.Foto: Bosse Nilsson

I fjol budgeterades 3,4 miljoner kronor till snöröjningen i Kristianstads kommun. Kostnaden för 2012 blev 6,4 miljoner.

För 2013 har lika mycket pengar satts av i budget, 3,4 miljoner kronor. Bara nu under de tre första månaderna har 3 miljoner kronor använts till kommunens snöröjning.

– Det är väldigt svårt att budgetera vad snöröjningen kommer att kosta. Det skiljer mycket från år till år, vissa vintrar går man minus gentemot budget, andra vintrar går det inte alls så mycket pengar till snöröjning som man budgeterat för, konstaterar Johan Isberg, arbetsingenjör på C4 Teknik, och ansvarig för snöröjningen i kommunen.

De senaste fyra vintrarna har kommunen inte hållit snöbudgeten. Den mest snörika vintern – 2010/2011 – uppgick kostnaden för snöröjningen till 15 miljoner kronor. Då sköts extra pengar till.

Mindre pengar över

Annars handlar det om omprioriteringar av pengarna. Kostar snöröjningen mer ett år, så kanske det blir en väg mindre asfalterad det året.

I Stockholm talas det nu om att den hårda vintern orsakat ovanligt många så kallade potthål i gatorna. Hur ser det ut här?

– En del gator har fått lite skador, det uppkommer oftast i samband med skarvar eller gamla lagningar när plogen kör. Men det är inte fler potthål i år än normalt, vintern 2010/2011 var till exempel mycket tuffare, säger Johan Isberg.

Kylan och snön har gjort att kommunen ännu inte startat vårstädningen. På tisdag, den 2 april, drar man igång med att sopa gator och städa skolgårdar.

”Klara vecka 19”

Förhoppningen var att hinna med skolorna under påsklovet, men eftersom påsken är så tidig lär man inte hinna.

– Vi kommer jobba på så snabbt vi kan, beräkningen är att vi ska vara klara vecka 19. Det kommer upp en preliminär lista på kommunens hemsida när och var vi vårstädar framöver, säger Johan Isberg.

– När det är väder som i dag, soligt och barmark så tycker folk att våren är kommen och att gatorna ska vara rena och sopade. Vad man inte tänker på är att vi öst ut mellan 800 och 1 000 ton grus på kommunens vägar, det tar en månad att sopa in det, påpekar Isberg.

Maria Sällberg
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.