Annons

Ny bok om fula ord

Bengt G Dagrin har skrivit Stora boken om fula ord. Nu kommer den i en ny upplaga.
Kristianstad • Publicerad 5 januari 2009
Bengt G Dagrin. Bild: Sprisse Nilsson
Bengt G Dagrin. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Vad har du märkt för trender i de fula orden?- Jag har koncentrerat mig på de här nya språken som Rosengårdskan och Rinkebysvenskan. Det är en intressant blandning av utländska språk och gamla dialektala ord. Till exempel ser man att mamma-svordomarna har kommit in i vårt språk.

Kan du ge något exempel kanske?

Annons

- Baz, med ett eller två z, till exempel. Det betyder knulla och blir då att baza eller att bazza. Och så finns då bazza rumpa, där man lagt till det svenska ordet rumpa.

Vad säger du själv helst när du svär?

- Jag är traditionalist, så jag använder mest religiösa svordomar som satan eller jävlar. Men jag svär bara när det behövs. Det lättar ju på trycket att svära. Det är därför jag tycker att det är så dumt när en fotbollsspelare säger "fan!" eller något och så får han ett gult kort. Det är ju bättre att han svär än att han ger sig på motståndaren.

Har du försökt att svära med snällare ord?

- Jag har försökt att säga till exempel filmjölk. Och det fungerar om man använder samma tonvikt och uttal som när man svär, det är det som är det viktiga. Men det hjälper inte när man blir förbannad, då kommer det en svordom automatiskt. Människor med afasi kan till exempel inte prata, men svära kan de. Och det tror man beror på att det sitter i olika delar av hjärnan, men det behövs det mer forskning på.

Oj, det visste jag inte! Var går gränsen för vad som är fula ord och inte då?

- Det beror ju på var och en. För mig finns det inga fula ord. Eller, fula ord för mig är ord som överanvänds och används i fel sammanhang. Som ordet liksom. Det är det fulaste ordet jag vet. Och för den religiösa gruppen schartauanerna är adjö ett fult ord. De härleder det till adieu som betyder Gud och då har de missbrukat Guds namn så de säger farväl istället.

Okej, men vad krävs för att ett ord ska få en plats i Stora fula ordboken?

- Det krävs egentligen väldigt lite. Många tycker att jag tar med för många ord, men jag vill visa på språkets rikedomen. Eller ymnigheten som jag säger. Det finns 1 800 ord som betyder kuk. Jag har ju spårat ordet kuk tillbaka ända till 1000-talet men när jag frågade Svenska akademien varför kuk inte fanns i deras ordbok så sa de att det var ett slangord. Och det kanske det var på 1000-talet, men nu är det ju en del av riksspråket.

Vänta nu lite, menar du att du har 1 800 ord bara för kuk?

- Ge mig en stund så ska jag kolla. Jag har räknat dem: 1 732 ord för det kvinnliga könsorganet, 1 887 för det manliga och 1 435 för samlag har jag samlat ihop.

Jonas Lindgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons