Nya containerbränder under nyårsnatten – ”Betydligt lugnare idag”

Österäng/Gamlegården Artikeln publicerades
Bild från Gamlegårdens centrum dagen innan nyårsafton.
Foto: Lasse Ottosson
Bild från Gamlegårdens centrum dagen innan nyårsafton.

Enligt både polis och räddningstjänst har nyårsnatten har varit förhållandevis lugn i Kristianstad. Under kvällen och natten kom dock fem larm om bränder vid containrar eller soprum, och polisen uppger att man haft personal på plats på Gamlegården under i stort sett hela kvällen.

Ett larm kom klockan 18.10 på nyårsafton och gällde en container på Hjalmar Söderbergs väg i området Österäng.

– Vi har varit ute och släckt branden, det har satts fyr igen där, säger Peter Rosenqvist, yttre befäl, räddningstjänsten i Kristianstad.

Att det är en gammal brand som åter blossat upp av sig självt utesluter Rosenqvist. Brandmännen hade med sig polis ut till platsen och det ska ha varit personer på plats vid containern när blåljuspersonalen kom dit.

– Det riktades fyrverkeripjäser mot oss igår på Österäng men annars har det för vår del varit lugnt, säger Jonas Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad under onsdagsmorgonen.

Någon timme efter det att räddningstjänsten släckt branden och vänt åter mot brandstationen råkade dock en väktare som befann sig på Hjalmar Söderbergs väg illa ut. Hen fick raketer skjutna mot sig. Detta enligt uppgifter som inkommit till polisens ledningscentral.

Situationen på Gamlegården, som under måndagskvällen var turbulent med raketskjutningar och flera av polis omhändertagna ungdomar, kallade på räddningstjänstens uppmärksamhet även under nyårskvällen. Polisen rapporterar om fall där man tänt på en återvinningsstation och inväntat räddningstjänstens ankomst, för att därefter börja beskjuta räddningspersonal med raketer.

– Det är betydligt lugnare idag, men vi har varit där flera gånger med personal, säger Andreas Hällefors, inre befäl vid Kristianstadspolisen under natten.

Han berättar också att polisen funnits på plats under i stort sett hela kvällen. Totalt har fem anmälningar om bränder i Kristianstadstrakten, relaterade till problematiken med beskjutning av räddningstjänsten, inkommit under nyårsnatten.

Under onsdagen sammanfattar polisen nyåret generellt som lugnt.

– Den är nog i linje med tidigare år. Förhållandevis lugnt, sett till hur mycket människor det är som festar så har det varit lugnt. Inte mer än en vanlig lördag, knappt så, säger Mikael Persson, inre befäl vid Kristianstadspolisen.

I övrigt fick räddningstjänsten åka ut till Fjälkingeskolan efter att brandlarmet där hade gått.

– En ruta var krossad och någon hade slängt in en fyrverkeripjäs, säger Jonas Nilsson, inre befäl.

Inget i skolan ska ha tagit eld och inga synliga skador i övrigt fanns att rapportera.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.