GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny giftig algblomning väcker oro

En mycket giftig form av alger har påträffats i västra delen av sjön Immeln. Både badare och djurhållare uppmanas vara försiktiga.
Algerna som påträffades under torsdagen i Immeln är av samma art som skapade stor oro 2012.
Algerna som påträffades under torsdagen i Immeln är av samma art som skapade stor oro 2012.
Foto: Bosse Nilsson

– Det är såklart allvarligt. I en näringsfattig sjö ska det inte finnas algblomning, säger Agne Andersson, kommunekolog i Osby kommun.

Det var under torsdagen som algblomning upptäcktes i den västra delen av sjön Immeln. Prover togs och de visade sig att algblomningen domineras av cyanobakterier av arten Microsystis. Det är en mycket giftig art som kan bilda starka levergifter.

– Det kan potentiellt vara livsfarligt. Giftet påminner om det som finns i lömsk flugsvamp, säger Agne Andersson.

Senast arten blommade i sjön var i november 2012. Då ledde det till en stor oro och en diskussion om sjöns status. Inte minst på grund av att Olofströms kommun har en dricksvattentäkt i sjön Halen, som ingår i samma sjösystem som Immeln.

Den här gången har algerna än så länge dock enbart påträffats i den del av sjön som tillhör Osby kommun.

– Men jag har informerat Kristianstad, Olofström och Östra Göinge om situationen, säger Agne Andersson.

Det blir upp till varje kommun att besluta om eventuella avrådan från bad. Agne Andersson tycker däremot att man ska vara försiktig.

– Jag skulle framförallt vilja råda lantbrukare att inte låta sina djur dricka av sjövattnet. Sist denna arten blommade fanns det djur som inte togs emot vid slakten eftersom deras lever hade påverkats, säger han.

Även badare tycker han ska ta det försiktigt.

– Ser man ansamlingar ska man låta bli att bada. Ser man ingenting så ta korta dopp och tvätta er efteråt, säger han.

För att få en bättre bild av hur pass utbredd algblomningen är i sjön togs under fredagen nya prov. Det handlade framförallt om provtagning av syrehalten på platser i sjön, som nu ska analyseras.

– Det finns lite alger i hela sjön och i flera vikar, men det ser bra ut vid badplatserna i Breanäs och Immeln. Vi har en teori där vi misstänker att algblomningen kan kopplas till syrehalten i sjön. säger Agne Andersson.

Kristianstads kommun undersökte vattenkvalitén vid badplatsen i Mjönäs i måndags, som då visade sig vara fullgod. Vid tillfället letade man också efter eventuell algblomning. Man ser i nuläget därför inget behov att gå ut med någon varning eller utöka kontrollerna.

Däremot gick Östra Göinge kommun på fredagen ut med en uppmaning att man ska ta det försiktigt vid bad vid badplatsen i Breanäs och Immelns camping. Detta trots att cyanobakterier inte påträffats vid dessa platser.

Vad gäller Osbysjön finns cyanobakterier som alla kan bilda farliga gifter, även den som liknar giftet i flugsvamp.

– Det är tyvärr värre än vad vi befarade, konstaterar Anders Edwall, chef på tekniska enheten i Osby.

Han förklarar att vindriktningen gör att giftet koncentrerats till de västra delarna av sjön kring Spegeldammen, Sjöängen och Svarte Nabbe. Det är också där kommunen avråder från bad, men man uppmanar badare vara uppmärksam även i andra delar av sjön.

– Vi kommer att göra nya provtagningar i Osbysjön och campingområdet i dag för att säkerställa vattnets kvalitet, säger Anders Edwall.

Läs mer