Ny inbrottsboom i nordöstra Skåne

Nio bostadsinbrott sedan i fredags morse. Nordostskåne är hårt drabbat av tjuvar och spåren efter dem är få.
Kristianstad • Publicerad 12 augusti 2014
Tjuvens favoritväg in.
Tjuvens favoritväg in.Foto: 

Helgens facit när det gäller bostadsinbrott är dystert: sex inbrott i Kristianstad, ett i Yngsjö och två i Hässleholm.

– Det är många och vi har nästan inga spår alls efter gärningsmännen, säger Göran Wigermo, förundersökningsledare hos Kristianstadspolisen.

På måndagsmorgonen började han granska de nyanmälda inbrotten. Göran Wigermo tror inte att det rör sig om samma gärningspersoner.

– Nej, tillvägagångssätten är så olika.

Det handlar till exempel om tjuvar som gått in när de boende sovit eller har passat på när huset varit tomt. Inbrottstjuvarna har tagit sig in på olika sätt: lyft ut hela fönsterkassetter eller brutit upp altandörrar eller gått in via olåsta dörrar.

– I vissa hem har tjuvarna stökat till ordentligt medan andra knappt märkt att de haft inbrott, berättar Göran Wigermo.

Mest ligor

Största delen av inbrotten som sker i Sverige begås av ligor, som är på tillfälligt besök i landet.

– Proffstjuvar som jobbar med handskar och sällan lämnar spår. Vår förhoppning är att de glömmer något, säger Göran Wigermo.

Men lokala inbrottstjuvar, ofta missbrukare, är också mer aktiva på sommaren.

Tidigare i sommar greps två misstänkta inbrottstjuvar.

– På dem fick vi dna-spår eftersom de druckit ur en läsk som de lämnat kvar. När de togs hittades stöldgods efter tre inbrott, säger Göran Wigermo.

På tio dagar

I snitt sker 30 bostadsinbrott i månaden i nordöstra Skåne. Sommartid är inbrotten fler, tjuvarna passar på när folk har semester.

Under augusti månads första tio dagar skedde 13 bostadsinbrott i området. De flesta under den gångna helgen. I Kristianstad skedde inbrotten på Nosabyvägen, Pilvägen, Hedentorpsvägen, Vråkvägen, Ulahallsvägen och Havrevägen. I Yngsjö tog sig tjuvar in i ett hus på Sorkvägen och i Hässleholm drabbades boende på Mandelblomsvägen och Skjutbanevägen.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.