Ny restaurang i Åhus hamn

Hamnområdet i Åhus får en ny restaurang i sommar trots allt. Det är bröderna Mats och Max Svensson som uppför en byggnad, som planerat, på tomten där Östermans tidigare låg.
Kristianstad • Publicerad 22 maj 2003

– Vi känner ett ansvar för Åhus hamn, säger Mats Svensson på hotell Åhusstrand. – Åhus som ort är beroende av sin hamn och att där är liv och rörelse utmed Gamla Skeppsbron. Han drar paralleller med Åhus Gästis, som bröderna Svensson gick in och köpte 1993 för att rädda det från att bli sjukhem. – Det må finnas många Åhusstrand, men utan Gästis är Åhus inte sig likt. Det samma gäller för hamnområdet. Det behöver ett utbud av restauranger för att vara levande. Bröderna Svensson hade redan klart med bygglov för en krog på fastigheten där den populära räkrestaurangen Östermans låg. En byggnad på 175 kvadratmeter och i stil med grannen Åmund, med tre takspetsar på sex meters höjd, är det som var planerat. Däremot såg den tills helt nyligen inte ut att bli verklighet just den här sommaren. Vad som nu har hänt är att en intresserad entreprenör har dykt upp. – Det finns alltså någon som vill driva verksamheten i restaurangen enligt ett mycket fräscht koncept, säger Mats Svensson. – Vi har diskuterat igenom det här noga och ska ha vårt sista samråd på tisdag. Det är företaget Innovation AB och Åhusbon Mikael Jonasson som ska driva den nya restaurangen. Han står bland annat bakom ett kafé inne i Kristianstad och kaffe kommer att finnas med i bilden också i Åhus, men betoningen ligger på maten. Meningen är att det nybyggda huset ska vara klart och restaurangen igång när semestrarna börjar. – Vi har tecknat ett längre avtal med entreprenören, säger Mats Svensson. – Fungerar det bra kan avtalet vara hur länge som helst. Vi är generösa med hyressättningen, eftersom vi tycker att det är viktigt med verksamhet i området. Lever hamnen har det en positiv inverkan på hela Åhus, resonerar han. Karin Hallengren 044-289130 karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.