Ny rondell byggs efter sommaren

Direkt efter sommaren påbörjas bygget av den nya rondellen vid brandstationen. Den blir dyrare, större och ovanligare än någon annan Kristianstadsrondell.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2007

Oval, med fem av- och påfarter och ett vattenspel i mitten ska den nya rondellen i korsningen Snapphanevägen/Ringvägen välkomna till Kristianstad. Dagens trafiksituation i korsningen är emellanåt kaotisk. Köerna ringlar ibland ända ut på motorvägen och varken ambulans eller räddningstjänst har en lätt uppgift att ta sig fram mellan fordonen i akutsituationer. Dagligen passerar runt 18000 fordon korsningen. Som nu alltså ska bli vänligare.

– Vi har påbörjat upphandlingen och byggstarten är planerad till efter semestrarna, säger Jan Westberg, förvaltningschef på C4 Teknik.

I tisdags sköt tekniska nämnden till ytterligare 1,6 miljoner kronor, till de åtta man tidigare satt av. Under projekteringen har nya moment kommit till. Som en pendlarparkering vid Statoil, nya dagvattenledningar med anledning av Arenabygget och så utsmyckningen med en vattenspegel.

– Vägverket och kommunen betalar fyra miljoner var, medan Maxi, som får en egen infart från rondellen betalar 1,6 miljoner kronor, säger nämndsordförande Magnus Forsberg (fp).

Marken i området är den mjukaste och sjukaste i hela kommunen. Ledningar måste pålas ner för att ligga rakt, men i takt med att marken sjunkit har befintliga ledning kommit i öppen dager. Så en del extra ledningsarbete kommer det att bli. Rondellen blir 80 meter lång och 60 meter bred och är planerad en liten bit norr om dagens korsning. Runt om hela cirkulationsplatsen byggs nya gång- och cykelvägar.

– Rondellen ökar framkomligheten, och det var nödvändigt inte minst som Arenan kommer att öka trafiken ytterligare, säger Jan Westberg.

Arbetet kommer att ta några månader och det stora problemet är hur man ska styra trafiken under tiden.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.