Annons

Ny skolplan med rättvisa i fokus

Kristianstad • Publicerad 18 september 2003

Alla skolor i Kristianstads kommun ska vara lika bra. Det är målet i det nya förslaget till skolplan.

Det kan innebära att några skolor får ökade resurser för att nå högre kvalitet.

Annons

Varje mandatperiod ska ha sin egen skolplan. Än är periodens skolplan inte fastställd, men nu finns ett förslag. Med den självklara rubriken "Alla skolor ska vara bra skolor". Fast det är inte så självklart som det låter.

– Vi ser att vissa områden har sämre resultat än andra. Det tar vi på allvar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anne Krantz.

Därför kan resursfördelningen framöver bli olik dagens. Skolor som inte hävdar sig kan vänta sig uppföljning av verksamheten, medan politikerna funderar på omfördelning av resurserna.

– Varje barn ska ha samma möjlighet oavsett var man kommer ifrån eller vilken skola man går på. Förslaget till skolplan, vilken oppositionen tycker kommit till i hast, har fyra delmål. Allas rätt till livslångt lärande och kunskap. Allas rätt till trygghet och trivsel. Allas rätt att bli respekterade och hörda. Allas rätt till inflytande och samverkan. Sista avsnittet handlar om att siktet är högt ställt för alla i skolan, vuxna som barn.

– Vi kommer till exempel att följa upp ledningsorganisationen för förskolan och grundskolan.

Skolplanen är ett styrdokument, med övergripande mål. En del konkreta mål finns, som att gruppstorleken för barn under tre år maximalt får vara 15 barn. Eller att varje skola ska ha någon form av föräldraråd.

– Överhuvudtaget vill vi utveckla och fördjupa demokratin, säger Anne Krantz. Hon vill också att skolan i högre grad ska söka sig utanför sin egen värld. Samarbeta med näringsliv, högskola och andra kommuner.

ågot som inte nämns i skolplanen, men som Anne Krantz tycker ska genomsyra mandatperiodens skola, är lusten att lära:

– Den saknas i dag. Det krävs lust till det verkliga livet och det måste vi stimulera.

Åsa Carlsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons