Ny stämning mot kapitalförvaltare

Kristianstads tingsrätt fick på måndagen in den fjärde stämningsansökningen på ett knappt halvår mot ett kapitalförvaltningsbolag i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 12 juni 2001

Det är en 36-årig man från Kristianstad som hävdar att hans aktiemäklare självsvåldigt sålt och köpt aktier för hans räkning så att han förlorat sammanlagt cirka 450000 kronor våren och sommaren år 2000.

36-åringens advokat Mikael Ekström framhåller i stämningsansökningen att det fanns ett avtal mellan mannen och bolaget från sommaren 1999 som sade att inga aktier fick köpas eller säljas utan mannens order.

– Men redan på hösten gjorde aktiemäklaren utan hans godkännande en affär i Kinneviksaktier. Mannen reagerade bland annat med att i klartext påtala att fler affärer inte fick genomföras utan att han först kontaktades, uppger Mikael Ekström.

Trots det gjorde aktiemäklaren ytterligare ett 20-tal affärer i den 36-årige mannens aktiedepå under våren och sommaren 2000, utan att mannen ens hade kontaktats. – Det innebär upprepade kontraktsbrott och bolaget är därmed skyldigt att ersätta mannen för de förluster han drabbats av, framhåller Mikael Ekström.

Han upplyser också tingsrätten om att bolaget vid kontakter med honom medgett att de i strid med avtalet genomfört vissa aktieaffärer, utan att dessförinnan ha fått mannens godkännande. Däremot har bolaget hittills inte frivilligt kompenserat mannen för hans förluster. Därför väljare advokat Mikael Ekström att gå vidare till tingsrätten för att få en dom på beloppet. Det ligger redan tre stämningsansökningar mot kapitalförvaltningsbolaget vid tingsrätten.

Tre män, 31, 47 och 55 år, hävdar oberoende av varandra att bolaget har förorsakat dem förluster på sammanlagt cirka 5,7 miljoner. De kräver nu kompensation av bolaget.

Dessutom har en före detta aktiemäklare bolaget erkänt att han i sin privata verksamhet förskingrat mellan två och en halv och fyra miljoner kronor från en klient.

Samtidigt har bolaget anmält mannen för att han överträtt sina befogenheter och spekulerat bort sex miljoner kronor av bolagets medel under våren 2000. Mannens namn figurerar dock inte i någon av de fyra stämningsansökningar som bolaget har hängande över sig i tingsrätten.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.