Nya tider när Everöd fått träningsbanor

Kristianstads PRO-förening har vunnit det årliga kommunmästerskapet i boccia varje år så länge att de förra året fick vandringspriset permanent. När årets tävling började hade någonting förändrats.
Kristianstad • Publicerad 27 juni 2014
Kommunmästarna Ulla Persson och Margit Petersson bredvid tvåorna Tommy Nilsson och Ann-Christin Lövkvist. Alla från Everöd.
Kommunmästarna Ulla Persson och Margit Petersson bredvid tvåorna Tommy Nilsson och Ann-Christin Lövkvist. Alla från Everöd.Foto: Foto: Annica Jönsson
Nya tider. Orangeklädda Everöds PRO var bäst på boccia när kommunmästerskapet avgjordes på Vilans idrottsplats.
Nya tider. Orangeklädda Everöds PRO var bäst på boccia när kommunmästerskapet avgjordes på Vilans idrottsplats.Foto: Foto: Annica Jönsson
Att PRO spelar boccia och inte boule beror på att de tunga klot som används i boule är svårhanterliga för de allra äldsta spelarna.
Att PRO spelar boccia och inte boule beror på att de tunga klot som används i boule är svårhanterliga för de allra äldsta spelarna.Foto: Foto: Annica Jönsson
Rune Nilsson spelade för Vä tillsammans med Kalle Olofsson.
Rune Nilsson spelade för Vä tillsammans med Kalle Olofsson.Foto: Foto: Annica Jönsson

En storm var på väg in över Vilans idrottsplats. 44 lag, 88 tävlande och fem lokalföreningar från kommunens olika avdelningar av pensionärernas riksförbund gjorde upp i årets bocciaturnering på torsdagen. Tävlingsledare Karl-Erik Mårtesson förberedde prisutdelningen och sneglade snett upp mot den mörknande himlen. Regnet kunde komma när som helst.

– Vi tävlar varje år i slutet på juni. Det är en höjdpunkt som man ser fram emot hela året, säger Karl-Erik Mårtensson, som är från Kristianstads PRO.

Ett lag från Kristianstadsavdelningen har vunnit tävlingen tre år i rad. Förra året fick de helt enkelt behålla vandringspriset för alltid.

Fler klot

För Karl-Erik Mårtensson är det dock förstås inte vinnaren som är det viktiga, utan allt runtomkring. Inför årets tävling har man filat på organisationen, gjort en tipsrunda och ändrat antal spelare per lag från tre till två – så att varje tävlande får fler klot.

– Vi har jobbat för att det ska vara smidigt som möjligt och det ska vara mycket runtomkring. Det är ju inte bara en tävling, utan det är en chans att träffas och vara glada ihop och knyta kontakter också. Det är viktigt.

Fast kanske berodde Karl-Erik Mårtenssons synbara obryddhet på det oerhörda som höll på att hända. Medan han ordnade med priserna blev det nämligen klart att de tre högst placerade lagen var från Everöd PRO. Kristianstads svit var över och Everöds dominans tydlig redan innan finalen, som stod mellan Eneröds lag 3 och lag 9, ens hade spelats. Vad hade hänt?

Redan på långt håll skiljde spelarna från Eneröd ut sig från mängden, i klart lysande orange tävlings- tröjor. Det var kanske något i ögonen också.

Strax innan finalen avslöjade Asta Nilsson, semifinalist och Everödsspelare hemligheten: I Everöd har man nyligen byggt en ny boule- och bocciabana. En träningsanläggning där man varje fredag samlas för att spela, grilla och dricka ett glas vin eller öl. Kanske övas det en smula inför det årliga kommunmästerskapet också.

Det tycktes i alla fall på torsdagskvällen vara den bästa förklaringen till Eneröds kompletta utklassning av motståndet. Asta Nilsson hade redan på eftermiddagen en till.

– Vi är fantastiska.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Tor Gasslander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.