Annons

Nya turer kring betygen

Antalet elever som är underkända i minst ett ämne ökar i grundskolan, vilket Kristianstadsbladet redan har berättat. Igår var det skolrådet Ragnar Eliasson vid skolverket som såg allvarligt på resultatet med 24,3 procent underkända.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2001

– Jag vill inte kalla läget för kris, säger Kristianstads kommuns pedagogiske chef Hans Olsson.

– Men varje enskild skola måste nu skaffa sig en målmedveten ledning och strategi för att åtgärda problemet.

Annons

Skolråd Eliasson uppgav igår i en debattartikel i Dagens Nyheter att 24,3 procent underkändes förra året i ett eller flera ämnen.

1999 och 1998 var andelen underkända i åtminstone ett ämne 22,7 och 20,4 procent.

Eliasson hänvisar till en ny rapport från skolverket och anser att resultatet är allvarligt.

– Det paradoxala är att detta beskrivs som en krissituation, samtidigt som Sverige internationellt sett placerar sig väl, säger Hans Olsson.

Frågan är hur en lösning på problemet ska se ut?

– Jag tror inte på varken en kommunlösning eller en Sverigelösning, säger Hans Olsson.

– Utan det här måste ske på varje enskild skola. En förändring kan inte kommenderas fram. Han konstaterar att det är politikerna som formulerar skolplanen. Från barn- och utbildningsförvaltningen kan man bidra med utvecklingshjälp.

– Och vi står redo med tre pedagogiska utvecklare, Margareta Vallebäck, Annika Persson och Åsa Melkersson.

– Dessutom har vi 17 nyutbildade didaktiker som står redo att gå in i skolorna som utvecklingshjälp: Margareta Arvidsson, Majvi Borg-Larsson, Eva Borgfeldt, Susanne Denneberg, Anita Fajersson, Åsa Fermergård, Camilla Mårtensson, Carina Nilsson, Christina Nyhlén, Marie-Louise Rosenqvist, Kent Roslund, Anna Rönström, Margareta Sandahl, Ann Steen, Bertil Svensson, Gudrun Åkesson och Ann Öhman-Flygare.

Hans Olsson ser också ett behov av att synkronisera grundskolan och gymnasieskolan. När numera 96-97 procent av eleverna går vidare till gymnasiet måste kontakterna utvidgas. – Det gäller för skolan att hitta ett sätt att jobba strukturerat. Varje lärare kan inte längre sköta sig själv.

Annons

Men förändringar i skolan går inte snabbt, det är Hans Olsson medveten om. Kanske att sju år är realistiskt.

– Jag ser att elevernas grundläggande förutsättningar att vilja lära har fått sig en törn.

Därför är det bra att skolan blir föremål för partiledaröverläggningar och att skolministern utmanas på offentlig debatt.

– Bara diskussionen inte förenklas, för detta är inget enkelt problem att lösa.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-185543
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons