Nya turer om Karl-Erik Olssons EU-pension

Skatteverket överklagar den friande skattedomen mot förra jordbruksministern Karl-Erik Olsson i Hässleholm.
Kristianstad • Publicerad 1 mars 2008

Han var en av flera EU-parlamentariker som upptaxerades för att ha fått pension från EU, däribland Per Gahrton och Inger Schörling.

Mest pengar handlar det om i Olssons fall, över en miljon kronor.

Skatteverket påförde Gahrton och Olsson en rad avgifter, bland annat för att de påstods ha undanhållit uppgifterna om pension. Gahrton friades av kammarrätten i Stockholm, som ansåg att det var dåvarande praxis att EU-politiker slapp skatt på pensionerna. Därför skulle heller ingen skatt utgå på de belopp som inte fanns med i deklarationerna.

Länsrätten i Skåne följde motiveringen från Gahrtons mål. Därför friades Karl-Erik Olsson från skattetillägg och inkomst av tjänst för fyra av sex inkomstår under 1999-2004.

Men efter detta har Inger Schörling förlorat i kammarrätten i Sundsvall. Där anses förutsättningar för eftertaxering vara uppfyllda, och att det inte kan antas att taxeringsbeslutet skulle bli detsamma om hon lämnat rätt uppgifter i deklarationen.

Med hänvisning till detta överklagar Skatteverkets kontor i Kristianstad länsrättens friande dom av Karl-Erik Olsson.

Nu blir det upp till kammarrätten i Göteborg att avgöra frågan.

Clifford Johansen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.