Nya vindfällen ökar risken för angrepp

Vinterns stormar har lett till en stor mängd nya vindfällen i södra Sverige. Blir det en varm vår och sommar kommer angreppen av granbarkborre att bli omfattande, till och med större än 2006.
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2008

Mellan 1,5 och tre miljoner kubikmeter skog har skadats av vinterns stormar.

Vindfällena ligger utspridda över en stor del av de områden som tidigare drabbades hårt av stormarna Gudrun och Per.

Nya färska vindfällen ökar återigen risken för angrepp av granbarkborren, en risk som först minskade radikalt tack vare den kalla och blöta sommaren förra året. Förutsättningarna att få ut de senaste vindfällena är inte heller de bästa. - De ligger utspridda och det är svårt att ta sig dit, markerna är våta. Det är också dyrt att ta dit maskiner för att enbart ta upp enstaka fällen. Mycket kommer därför att bli kvar i skogarna, säger Johanna From, enhetschef på Skogsstyrelsen.

- Får vi en varm vår och sommar kan skadorna bli omfattande. Det kan bli värre än senast. I september förra året visade inventeringar att det dessutom finns en ansenlig mängd stående skog i Skåne som är angripen.

Skogsstyrelsen har under hösten och vintern genomfört helikopterinventeringar där skador har kartlagts och skogsägare har informerats om var skadorna på respektive ägor finns. Nu har man, precis som förra sommaren, gått ut med ett sistadatum för när stormfällt virke ska vara bortforslat.

Senast den 1 juli ska det vara ute ur skogen och transporterat till industri eller terminal.

- Alla måste arbeta upp virket. Det räcker inte att enbart skogsbrukets tjänstemän gör det. En handlingsplan har upprättats som Skogsstyrelsen nu jobbar efter. Där ingår bland annat informationskvällar för skogsägare och samrådsmöten med myndigheter och skogsbruket.

I går och i tisdags hölls en internationell konferens i Växjö om erfarenheter och åtgärder kring barkborren. Representanter från åtta olika länder var närvarande.

- De har förts diskussioner kring forskningsresultat och studier som har presenterats. Och det vi kan konstatera är att Skogsstyrelsens två viktigaste rekommendationer, att ta bort färska vindfällen och använda sök- och plockmetoden, är det man använder i andra länder också. Så vi är på rätt väg, säger Johanna From.

Karolina Alfredsson

044-18 55 69

karolina.alferdsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.