Nylander leder utredning

Vid tisdagens sammanträde utsåg riksdagens finansutskott en särskild arbetsgrupp som ska utvärdera förhållandet mellan kommunernas och statens ekonomi. Kristianstads folkpartistiske riksdagsman Christer Nylander valdes till ordförande för gruppen.
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2007

- Vi ska framförallt titta på den så kallade finansieringsprincipen. Det handlar om hur kommunerna ska kompenseras för reformer som staten genomför, säger Christer Nylander i ett pressmeddelande.

Han menar att det vid flera tillfällen har varit tuffa förhandlingar mellan regeringen och kommunföreträdare, där kommunerna menar att staten fattar beslut som ger kommunerna ökade utgifter utan att ge kompensation. Maxtaxan är ett sådant exempel, etableringsfrihet för förskolor är ett annat.

- Eftersom kommunerna har ansvar för viktiga välfärdsområden som skolan ochäldreomsorgen är det viktigt att staten inte försämrar deras möjligheter att ge bra service, genom underfinansierade reformer, säger Nylander och tillägger att det naturligtvis är ett litet getingbo han ger sig in i, men att det är en

intressant utmaning att få leda gruppens arbete.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.