Succé direkt för nystartad cirkelgympa i Degeberga

På måndagseftermiddagen samlades ett stort gäng glada seniorer för att prova på cirkelgympa som startade i gamla sporthallen i Degeberga.
Degeberga • Publicerad 22 januari 2019
Drygt 50 personer deltog i det första passet av totalt tio.
Drygt 50 personer deltog i det första passet av totalt tio.Foto: Ann-Sofie Adermark

Förväntningarna var höga och det kom fler än vad man hade väntat sig.

Äldrepedagogen Kristina Persson höll i träningen och hon berättade att det är omsorgsförvaltningens förebyggande enhet som står bakom cirkelgympan. Förhoppningen är att den ska bidra till att man sparar in på bland annat sjukvård för äldre.

Över 50 personer provade på cirkelgymnastiken på måndagen och redan nästa gång kommer det fler. Över 60 anmälningar har kommit in och därför får gymnastiken delas upp i två grupper.

Medan låttexten "Jag ska börja träna på gym, jag ska bli vacker och grym" spelas ror alla i kapp.

– Det känns simpelt utan gummiband men det lägger vi till nästa vecka, berättar Kristina Persson medan alla fortsätter prova på övningarna.

På cirkelgympa kör man i 60-90 sekunder på varje station innan man går vidare till nästa. Kristina klockar övningarna och på så sätt blir det vila mellan stationerna samt tid för byte. Det är ivriga seniorer som provade på cirkelgymnastiken. Mitt i träningen hördes från en i salen: "Hon har inte börjat ta tiden ännu" och fick ett kollektivt skratt till svar.

Inger Hermansen och hennes man Lennart är båda från Degeberga. Inger berättar att hon har protes i båda knäna och har olika sjukdomar, men det var trevligt att komma ut och träffa så mycket folk och få röra på sig berättar hon.

Både Inger Hermansen och flera av de andra deltagarna är glada att det händer någonting mitt på dagen.

- Detta var roligt. Jag tänker ta med mig Jerry från Maglehem, han är också pensionär, säger Jan Karlsryd.

Ann-Sofie Adermark
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.