Nytt avtal för samarbete mellan Kristianstad och Lund

Kristianstad • Publicerad 12 mars 2008

Högskolan Kristianstad och Lunds universitet ska samarbeta mer. I går undertecknade rektorerna ett ramavtal för samarbete inom både utbildning och forskning. Högskolans rektor Lars Carlsson är nöjd när han satt sin namnteckning på avtalet.

- Nu har vi en plattform att bygga vidare på. I första hand handlar det om en gemensam lärarutbildning.

Kristianstadsbladet har redan berättat att Högskolan Kristianstad och Lunds universitet planerar en ny lärarutbildning för de senare åren. Det ramavtal som undertecknades igår öppnar för ett utökat samarbete.

- Det är en officiell viljeriktning att går vidare när båda parter tjänar på att samarbeta, säger Lars Carlsson.

Ett sådant exempel är en ny ingenjörsutbildning.

- Där jobbar vi ihop i ett projekt för att ta fram en utbildning som ska förläggas i Hässleholm.

Han tror att samarbete är bra för skolorna, men också för regionen och dess skattebetalare.

Hur långt samarbetsivern ska drivas är för tidigt att säga.

- Det finns flera universitet och högskolor i Skåne. Inget talar mot ett sammangående, men det kan lika gärna stanna vid ett utökat samarbete.

På utbildningsdepartementet har samarbete blivit ett honnörsord.

- Vi kommer inte att kommendera fram samarbete eller sammanslagning uppifrån. Däremot vi ser positivt på ett ökande samarbete mellan landets lärosäten, säger Peter Honeth, stadssekreterare.

Växjö och Kalmar universitet diskuterar en sammanslagning .

Har vi för många lärosäten i Sverige?

- Det är viktigt att ha högre utbildning på många platser i landet. Vad gäller forskning kan det diskuteras. Kristianstad kan vara ett exempel på ett lärosäte som vinner på ett utökat samarbete med Lund.

Åsa Pearce

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.