GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt coronafall i Skåne

Region Skåne meddelar att ytterligare ett fall av corona har konstaterats i Skåne. Detta fall har inget samband med det tidigare konstaterade fallet i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 4 mars 2020
En 45-årig kvinna vårdas för covid-19 på Skånes universitetssjukhus i Malmö.
En 45-årig kvinna vårdas för covid-19 på Skånes universitetssjukhus i Malmö.Foto: Johan Nilsson / TT

I Region Skånes dagliga lägesrapport meddelas att det är en 45-årig kvinna som smittats under en resa i norra Italien. Under onsdagen konstaterades det att hon smittats av det nya coronaviruset som orsakar covid-19.

Hon vårdas nu i isolering på infektionskliniken i Malmö och uppges må väl efter omständigheterna.

Enligt Region Skåne har kvinnan agerat enligt vårdens rekommendationer och kontaktade sjukvården via telefon och blev därefter kallad till provtagning.

Smittskydd Skåne genomför nu smittspårning för att förebygga vidare smittspridning.

Hittills har två skånska fall av covid-19 konstaterats. I går bekräftades att en man i 25-årsåldern i Lund smittats. Mannen är student vid Lunds universitet. Även han smittades under en resa i norra Italien. Även i det fallet har Smittskydd Skåne inlett smittspårning.

Enligt regionens lägesrapport under onsdagen har de två skånska fallen inget samband.

450 prover har analyserats i Skåne.

Länkar för dig som vill veta mer:

Fakta

Sars-cov-2

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt med människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

För att det ska vara hög risk för att smittas krävs det att man är nära (närmare än två meter) någon under längre tid, där en gräns har satts vid 15 minuter av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen WHO varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 90 000 personer, varav drygt 3 000 har dött.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

KB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.