Nytt förslag: Slå samman tingsrätterna

Hässleholms och Kristianstads tingsrätter slås ihop med Kristianstad som kansliort. Det föreslår Domstolsverket i en utredning om den framtida organisationen.
Kristianstad • Publicerad 26 januari 2011
Foto: 
Tingsrätten i Hässleholm.
Tingsrätten i Hässleholm.Foto: 

Domstolsverkets promemoria offentliggjordes på onsdagen. Där föreslås vissa av de tingsrätter som tidigare ansvarat för inskrivningsverksamheten att slås samman med andra domstolar. Fyra tingsrätter, varav Hässleholms är en, planeras läggas ned i januari 2012.

Domstolsverkets generaldirektör Barbro Thorblad berättar att utredningen är en fortsättning på ett arbete som pågått under lång tid på uppdrag av regeringen. Sedan 1999 har antalet tingsrätter minskat från 96 till 48.

– Det gäller att få så bärkraftiga domstolar som möjligt både vad gäller dömande och administrativ verksamhet, utan att för den delan skapa jättedomstolar, säger hon.

I juni 2008 överfördes inskrivningsverksamheten från Sveriges Domstolar till Lantmäteriet. De sju tingsrätter som berördes av beslutet bedöms numera som små och har ett jämförelsevis begränsat målunderlag.

I Skåne finns sex tingsrätter men redan för sex år sedan gjordes bedömningen att verksamheten skulle bli bättre om antalet minskades till fem. Den gången räddades Hässleholm av att inskrivningsmyndigheten var förlagd där.

I den nya utredningen påpekas att tingsrätten inte har tillräcklig storlek för att kunna leva upp till verksamhetskraven på längre sikt, bland annat med tanke på de säkerhetskrav som finns. Därför föreslås återigen en sammanslagning med Kristianstad, som i så fall skulle få en tingsrätt med omkring tio domare och förutsättningar för att utvecklas på flera områden.

– Domstolarna måste ha förutsättningar för specialisering, kompetensutveckling och en väl fungerande beredningsorganisation. För att garantera en långsiktigt hållbar verksamhet och för att klara framtida rekryteringsbehov krävs att domstolarna har en viss storlek, säger Barbro Thorblad.

Hon säger att man i första hand har tittat på domstolarnas storlek men att fler faktorer spelat in, såsom att åklagarkammare och häkte är förlagt till Kristianstad. Att lokaler redan finns till förfogande är också en fördel.

Däremot talar de allmänna kommunikationerna för Hässleholm. Domstolsverket menar dock att resorna skulle bli besvärligare för betydligt fler medborgare eftersom invånarantalet i Kristianstad är större.

Ekonomiska besparingar är dock inte något primärt syfte.

– Men på våra tidigare sammanslagningar har man kunnat se på ekonomiska vinster. De har också blivit mer självgående.

I Hässleholm arbetar 19 personer på tingsrätten. Kommer de att e rbjudas fortsatt arbete i Kristianstad när sammanslagningen sker?

– De erbjuds definitivt att följa med och vi är måna om att behålla den kompetens som finns.

Förutom att Hässleholms tingsrätt föreslås läggas samman med Kristianstad så planeras samma förfarande för Eksjö och Jönköpings tingsrätter, Mora och Falu tingsrätter samt Norrtälje och Attunda tingsrätter. Däremot gör Domstolsverket bedömningen att Uddevalla tingsrätt inte ska slås samman med någon annan tingsrätt. Inte heller de två norrländska tingsrätterna i Skellefteå och Ångermanland kommer att förändras.

Förslaget har gått ut på remiss till berörda domstolar, föreningar och myndigheter. När deras svar har behandlats överlämnar Domstolsverket ett slutligt förslag till regeringen.

Mikael Hallqvist
KB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.