Nytt försök få mur riven

Stadsbyggnadskontoret gör nu ett nytt försök att få den omstridda muren vid Kanalgatan riven. Ett nytt, mer preciserat beslut föreslås fattas idag.
Kristianstad • Publicerad 31 januari 2012

KRISTIANSTAD. Husets ägare Mikael Randau fick bygglov för en mur på mellan 1,70 och 2,10 meter. Den del som vetter mot Kanalgatan är dock 2,30 meter, vilket fick grannar att reagera.

När den för höga muren blev känd, ställdes husägaren inför två möjligheter, antingen att bygga om muren enligt bygglovsritningen eller att behålla muren i dess nuvarande form, sänka den och få ett nytt bygglov prövat.

Mikael Randau sa nej till båda förslagen och ville få saken prövad i byggnadsnämnden, som i september 2010 beslöt att muren skulle rivas.

Men nämndens föreläggande måste vara så preciserat att det bland annat inte kan uppstå någon tvekan om vilka åtgärder som ska vidtas, anser länsstyrelsen, som i augusti förra året konstaterade att kommunens beslut hade sådana formella brister att det skulle upphävas och återvisas till Byggnadsnämnden för ny handläggning.

Så har också skett, och vid nämndens sammanträde på tisdagen har ledamöterna att ta ställning till ett nytt preciserat förslag från stadsbyggnadskontoret. Om nämnden går på tjänstemännens linje har Mikael Randau fyra månader på sig att riva och bygga om muren så att den stämmer överens med bygglovet. Annars kan det bli tal om vite (böter).

Clifford Johansen
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.