Annons

Nytt gymnasieprogram med inriktning på ledarskap

Kristianstad • Publicerad 4 september 2003

Tjejer och killar med intresse för teknik och design kommer från och med nästa läsår att kunna söka ett nytt gymnasieprogram, utvecklat från gamla industriprogrammet och teknikprogrammet.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att godkänna förslaget om att inrätta det nya Teknik och designprogrammet på Österänggymnasiet. De investeringar på 200000 kronor som krävs för att starta designprogrammet bedöms skolan klara utifrån sin ekonomiska ram.

Annons

Den nya utbildningen har planerats i samarbete mellan näringslivet – genom Made in Kristianstad – och förvaltningen och syftar till att locka ungdomar till verkstadsindustrin.

– Och näringslivet ställer upp med platser för arbetsplatsförlagd utbildning och sommar platser, säger nämndens ordförande Anne Krantz (s).

Med all sannolikhet kommer blivande gymnasieelever också att kunna söka ett Idrottsprogram med inriktning mot ledarskap och träningslära på Söderportgymnasiet och Österänggymnasiet. Barn- och utbildningsnämnden saknade vid sitt sammanträde de formella handlingar som krävdes för att fatta beslut i frågan, men ställer sig positiv till programmet och väntas fatta beslut vid sitt extra insatta nämndsammanträde den 16 september. Programmet kommer på Söderport att ha samhällsvetenskaplig inriktning och på Österäng att ha naturvetenskaplig inriktning. Syftet med att inrätta programmet är att låta eleverna rikta in sig på sin idrott och samtidigt utbildas i ledarskap för att tillgodose föreningslivet i Kristianstad.

– Att utbilda eleverna i ledarskap är oerhört intressant och attraktivt för Kristianstad eftersom vi behöver fler ledare i idrotten, säger nämndens ordförande Anne Krantz (s).

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons