Annons

Nytt krav på Lars Leijonborgs avgång

Nu kräver en av ledamöterna i folkpartiets styrelse att partiledaren Lars Leijonborg ska avgå. I ett internt e-postbrev till partiledningen säger styrelseledamoten Bijan Fahimi i Danderyd att skolborgarrådet i Stockholm Jan Björklund har de bästa förutsättningarna att leda partiet. – Märkligt, tycker Barbro Kärrstrand, Kristianstadspolitiker och styrelseledamot i Folkpartiet.
Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2001

– Jag tror att Jan Björklund är mest lämpad och rustad för att på så kort tid träda in som partiledare i en valrörelse. Dessutom har han på ett par års sikt goda chanser att bli en trovärdig statsministerkandidat. Det har vi inte haft sedan Bengt Westerberg avgick, sa Bijan Fahimi till TT på söndagen. Fahimi har sagt att han inte har talat med partistyrelsen om saken, men att han tror att flera har samma åsikt som han. Majoriteten av de 181 ombuden på partiets kommande landsmöte vill behålla Lars Leijonborg som partiledare, men flera stora länsförbund, däribland Stockholm, vill att han ska avgå. Barbro Kärrstrand har på flera håll den senaste tiden uttalat sig negativt om hur frågan om partiledaren sköts. Hon är förvånad över att just Bajin Fahimi går ut med sitt stöd för Jan Björklund. – Det är märkligt. Han har öppet sagt tidigare att han stödjer Leijonborg, så han måste ha bytt uppfattning. Kanske har han ryckts med av de andra, säger hon till Kristianstadsbladet på söndagskvällen. Hon kan inte hitta någon förklaring till varför styrelseledamoten ändrat åsikt. – Om det är uppmärksamhet han är ute efter har han lyckats, men jag tycker att han får negativ publicitet. Han skadar Folkpartiet genom detta. Barbro Kärrstrand är inte förtjust i att diskussionen om framtida partiledare till stora delar förs i media. – Den som öppet kör det här racet i medierna tar på sig stort ansvar för partiets framtid, säger hon. Hon menar att det hon kallar ”det öppna inbördeskriget” skadar människors förtroende för partiet och tror att det kommer att synas i framtida opinionssiffror. Kärrstrand menar att var och en har rätt att ha sin åsikt, men att det bästa vore att lämna den till valberedningen. – Det är ett demokratiskt system, ingen kan påverka detta i media. Frågan om partiledare är valberedningens beslut och de kan inte gå emot majoriteten. Enligt Kristianstadspolitikern behöver Folkpartiet just nu arbetsro och kraft till utåtriktat politiskt arbete. – Jag hoppas verkligen att det inte blir fler utspel nu, det skulle vara mycket trist. eva.emmelin @kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons