Nytt projekt för arbetslösa

Kristianstad • Publicerad 20 maj 2005

Den 1 augusti kan arbetslösa i Kristianstad få en ny möjlighet att skaffa jobb genom Brukarnas företag. Men först måste kommunstyrelsen säga ja till att satsa 100000 kronor.

EU står för projektpengarna genom Europeiska socialfonden, men Koop Utveckling i Skåne vill också att de kommuner som deltar ska bidra med pengar.

– Vi vill veta att det finns en seriös motpart, säger projektledaren Bo Häggroth.

Igår mötte han de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Ulla Wester från Kristianstad, Anders Bengtsson från Knislinge, Christer Adelsbo från Bromölla, Kerstin Engle från Ängelholm och GöranS Persson från Simrishamn för att informera dem om projektet.

Genom kooperativa Brukarnas företag kan arbetslösa hitta tillfälliga jobb samtidigt som de får utbildning om ekonomi och företagandet. De blir anställda och Brukarnas företag betalar skatter, sociala avgifter och försäkringar.

I förlängningen kan de starta eget om de känner att deras idé bär eller så kan de stanna kvar i Brukarnas företag och hoppa mellan olika uppdrag.

– Det finns människor som är entreprenörer i själen, men inte vill starta eget, säger Bo Häggroth.

I och med att det är ett kooperativt projekt går överskottet in i verksamheten igen och används till att utbilda nya arbetslösa.

I Malmö startar ett projekt nu och om kommunen säger ja får Kristianstad ett eget kontor.

– Hässleholms kommun var också intresserad, men kom inte överens med arbetsförmedlingen, säger Bo Häggroth.

Hur många arbetslösa som kan få jobb på kontoret vet han inte i dagsläget.

Riksdagsledamöterna tyckte att projektet lät intressant och spännande.

– Det är ett sätt att möta det nya tjänstesamhället, säger Anders Bengtsson.

– Det ska vara lätt att göra rätt för sig och att förverkliga sina drömmar. Här kan man komma igång i trygghet, säger Ulla Wester.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.