GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

På gång

Nytt Rättscentrum - lokala arkitekter vann uppdraget

Publicerad 22 april 2021

Intea har varit mycket pådrivande i utformningen tillsammans med Krook & Tjäder som är arkitekterna bakom nya rättscentrum i Kristianstad. Vi frågar dem hur det känns att ta sig an ett projekt som detta.

Hur gick tankarna när ni fick det här minst sagt gigantiska uppdraget: Vi tyckte att det var ett oerhört spännande och prestigefullt uppdrag som vi gärna ville vara delaktiga i, och blev oerhört glada när vi vann uppdraget i konkurrens med andra namnkunniga arkitektkontor. Hos oss är vi cirka 8 personer som arbetar med uppdraget.

Vad har varit en utmaning med projektet: Det har funnits flera stora utmaningar i projektet, bland annat att få flöden och samband i verksamheten att fungera så optimalt som möjligt.

Hur stor blir byggnaden: Byggnaden är fördelad på fler mindre huskroppar för att bryta upp volymerna och få en behaglig skala i förhållande till omgivningen. Den högsta delen för polishuset blir i 6 våningar med teknik högst upp.

Fakta:

Företag: Krook & Tjäder Uulas. Uulas startade 1953 och gick samman med Krook & Tjäder 2018

Antal kontor i Sverige: 8 stycken och totalt 250 anställda

Antal anställda i Kristianstad: 39 stycken

Tidigare uppdrag: Bland annat Regionmuseet, Konsthallen, Kristianstad Arena, Slättängsskolan och ett flertal bostadsprojekt

Drömprojekt för Krook & Tjäder i Kristianstad: Alla våra projekt är drömprojekt, det handlar om inställning till projekt och arkitektur, detta är definitivt ett sådant.

Hur tror ni Kristianstad kommer att se ut om 30 år? Vi hoppas att stadskärnan lever upp med mer liv, samt att staden har större kontakt med Helge Å och att kanalerna renoveras och tas tillvara. Vi hoppas även att Kristianstad är en stad som främjar kultur och kunskap, och ser gärna att högskolan flyttas in till centrum och får universitetsstatus.

Hej Roger Jonsson på Kristianstad kommun

Vad betyder det för kommunen att vi får ett nytt Rättscentrum: Det betyder jättemycket för kommunen. Detta är startskottet för utvecklingen av detta området. ABK planerar att bygga bostäder på området mitt emot nya Rättscentrum, Vattentornsvägen ska byggas om och längre upp förbi Vattentornet planeras det för att byggas en ny grundskola. Att vi nu ser en ny stadsdel växa fram är fantastiskt vilket genererar i fler arbetstillfällen, fler bostäder och ett större flöde i stan. Man ser trenden i många städer att man satsar på stations nära områden. Områden som oftast ligger centralt och inte nyttjas till fullo. Att tighta till stadskärnan, maximera nyttjandet av mark och få naturliga flöden är det vi jobbar med. Det här är ett jätte lyft för Kristianstad kommun.

Nya Polishuset.
Nya Polishuset.
Nya Kriminalvården.
Nya Kriminalvården.
Modell över området som är Inteas nya rättscentrum.
Modell över området som är Inteas nya rättscentrum.
Krook & Tjäder är arkitekterna bakom nya Rättscentrumet i Kristianstad.
Krook & Tjäder är arkitekterna bakom nya Rättscentrumet i Kristianstad.
Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.