Nytt värdefullt naturreservat

Degeberga backar är ett av de mest värdefulla naturområdena i Kristianstads kommun. Nu ska det bli nytt naturreservat.
Kristianstad • Publicerad 29 mars 2008
Nytt naturreservat med Forsakarbäcken.
Nytt naturreservat med Forsakarbäcken.Foto: 
Naturen vid Degeberga är värdefull.
Naturen vid Degeberga är värdefull.Foto: 
Degebergas böljande backar. Bild: Annica Jönsson
Degebergas böljande backar. Bild: Annica JönssonFoto: 

Redan för femton år sedan beslöt politikerna i Kristianstad att göra Degeberga backar till naturreservat. Först nu har länsstyrelsen presenterat ett förslag till naturreservat i området, där även Söndre klack ingår. Det är ett mycket värdefullt naturområde det handlar om. Inte så att där finns skatter nedgrävda eller tomtmark att sälja för fantasisummor. Nej, här talar vi om andra, i grund och botten än mer värdefulla värden. Det handlar om den geologiska uppbyggnaden, om den speciella floran och om områdets stora betydelse för rekreation.

Det som gör platsen än mer ovanlig är att den ligger inne i Degeberga samhälle, granne med asfalt, bilavgaser och människans handfasta påverkan. Området, som är Natura 2000-klassat, är en starkt kuperad betesmark som delas av den slingrande Forsakarbäcken. Området har fått sin specifika karaktär av inlandsisen. Den smältande isen (så kallade dödisgropar) och isälvsvatten formade de mäktiga sandbackarna som gör området till ett av de mest särpräglade i hela kommunen. Den dramatiska topografin lockar de geologiskt intresserade, med markerade backar av isälvsmaterial och dödissänkor. Högsta punkten, "Sockertoppen", ligger 54,9 meter över havet.

Att det nu blir naturreservat behöver inte betyda så mycket i praktiken. Området sköts redan som om det vore ett reservat. Man har satt upp stängsel, gjort omfattande röjningar av buskage och ställt i ordning en vandringsslinga. Även ur botanisk och zoologisk synvinkel är Degeberga backar värdefullt. Floran är präglad av all kalk som finns i marken och där finns många olika vegetationstyper. Friskäng, gräshed, torräng och sandstäpp räknas till de mest värdefulla. Exempelvis sandstäppen är mycket sällsynt i Sverige och finns bara i sydöstra Skåne och på Öland. Sandstäppen i Degeberga backar motsvarar tre hektar av landets totala sandstäppsareal på 50 hektar.

Rödlistade arter med fantasieggande namn som tofsäxing, sandsvingel, darrgräs, knölsmörblomma och puktörne trivs i området liksom den starkt hotade grå stjälkröksvamp. Zoologiskt finns här många ovanliga arter, bland annat den rödlistade snoken och sandödlan.

- Med syfte att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer samt för att öka områdets tillgänglighet för det rörliga friluftslivet bör Degeberga backar avsättas som naturreservat, skriver miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tillsammans med länsstyrelsen.

Kommunstyrelsen fattar beslut i frågan i mitten av april.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.