Nytt vårdval för hudsjukvård

1 100 personer i Skåne har väntat på att få hjälp med hudproblem i mer än 90 dagar. Femklövern vill korta kön genom att skapa ett nytt vårdval för hudsjukvården.
Kristianstad • Publicerad 11 mars 2013
Arkivbild. Lars-Erik Wirestrand på CSK:s hudklinik.
Arkivbild. Lars-Erik Wirestrand på CSK:s hudklinik.Foto: 

– Vi ser ett ökat behov av hudmottagningar. Det handlar inte bara om psoriasis eller håravfall utan också hudcancer, som man tror ska öka eftersom vi lever allt längre, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I Skåne som helhet väntar 1 100 personer på att få hjälp. Hudkliniken i Kristianstad har däremot inga köer utan endast en väntetid på två veckor, enligt verksamhetschefen Lars-Erik Wirestrand.

Vid årsskiftet vill femklövern att det nya vårdvalet ska vara i gång, men först ska tjänstemän ta fram ackrediteringsvillkor för de nya mottagningarna. De ska också studera hur Stockholms vårdval för hud har gått.

Vad händer med hudklinikerna på sjukhusen?

– Hudklinikerna kommer att ha en möjlighet att vara en del av vårdvalet. Samtidigt ska mer avancerad behandling inte finnas i vårdvalet. Vi vill inte slå sönder fungerande hudkliniker, säger Carl Johan Sonesson.

Han hoppas på synergieffekter, exempelvis att en hudläkare kan jobba en dag i veckan på en hälsovalsenhet, så att patienter inte alltid behöver remitteras till sjukhuset.

Socialdemokraterna säger nej till förslaget och vill hellre att hudsjukvården byggs ut inom ramen för den befintliga organisationen.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.