Obduktion visar att korna sköts till döds

Flera av korna som flutit i land längs den skånska kusten har avlivats genom skott i huvudet. Det kunde kammaråklagare Ingvar Wennersten berätta på torsdagen.
Kristianstad • Publicerad 9 januari 2014
Den här dumpade kon hittades i Abbekås.
Den här dumpade kon hittades i Abbekås.Foto: 
Foto: 

Tre av de hittills nio döda korna som spolats upp på skånska stränder har nu obducerats. Kammaråklagare Ingvar Wennersten konstaterar att de första resultaten visar att åtminstone två av korna skjutits i huvudet.

– De har avlivats med vad som troligen är en bultpistol. Den tredje har inte avlivats på det sättet vad vi kan se. Min bild är att det är ett fartyg som har fraktat djur, djuren har blivit sjuka och därför har de blivit skjutna, och sedan har man kastat dem över bord. Det är säkert så det har gått till.

Vad den tredje kon har dött av är ännu oklart, men det räknar åklagaren att få svar på i nästa vecka.

– Obduktionsrapporten är inte klar förrän då. Vad jag fått hittills är ett preliminärt underhandsbesked, alltså att djuren har skjutits, men de mikroskopiska analyserna är inte klara. Det blir de tidigast i början av nästa vecka. Om de resultaten kan visa på att korna varit sjuka i något särskilt, ja, det vet vi först då, säger Ingvar Wennersten.

Han har i alla fall redan nu beslutat att det inte behövs göras fler obduktioner av ilandflutna kor.

– Vi har tagit DNA-prover på de andra korna, så jag tycker att vi har det material vi behöver.

På frågan vilka förhoppningar han nu har att lösa fallet med de dumpade korna svarar Ingvar Wennersten:

– Vi arbetar vidare på det här, men skulle det visa sig vara ett utländskt fartyg med utländsk besättning som dumpat korna på internationellt vatten så kan man säga att det är en komplikation. Då får man ta kontakt med flaggstaten för fartyget, och då är det svenska intresset för att få detta lagfört kanske inte så stort, även om miljöbrottet fullbordats på svensk mark. Men vi är inte där ännu.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.