Annons

Oenighet om räddningschef

De centrala förhandlingarna om förslaget på ny räddningschef slutade i oenighet. Nu hotar två av deltidsbrandkårens chefer att säga upp sig i protest.
Kristianstad • Publicerad 30 september 2003

– Om politikerna följer det här förslaget känns det inte meningsfullt för mig att fortsätta mitt arbete, säger Bengt Olsson, chef för deltidsbrandkåren i Degeberga.

– Nej, det finns ingen anledning att vara kvar om man inte känner förtroende för sin chef, instämmer Kurt Nilsson, chef för Åhus deltidsbrandkår.

Annons

De båda cheferna är fackliga företrädare och känner djup besvikelse efter den senaste tidens förhandlingar. Gårdagens centrala förhandlingar, mellan Brandmännens riksförbund (BRF) och kommunen slutade som väntat i oenighet. BRF:s ombudsman Ulf Hägglund kunde på eftermiddagen bara konstatera att det nu är upp till politikerna i kommunstyrelsen att bestämma om förvaltningschef Anders Magnussons förslag på att anställa Micael Svensson som räddningschef ska förverkligas. Eller, om fackförbunden BRF, Kommunal och Ledarna ska få som de vill, och Gert Friberg ska bli räddningschef i kommunen. Kommunstyrelsen träffas den 15 oktober.

Kurt Nilsson och Bengt Olsson hoppas naturligtvis att politikerna ska gå på fackets linje, och meddelar redan nu att om så inte sker får räddningstjänsten se sig om efter nya chefer för deltidsbrandkårerna i Åhus och Degeberga.

– Jag har dessutom ytterligare två medlemmar som lämnat in uppsägningar som träder i kraft om Micael Svensson blir räddningschef, säger Kurt Nilsson. Både Ulf Hägglund och BRF:s lokala företrädare ifrågasätter Anders Magnussons beslut att föreslå Micael Svensson som räddningschef på flera plan.

– Personligen tycker jag att det är vansinne att tillsätta en chef som inte har medarbetarnas förtroende, säger Ulf Hägglund.

– Och har Magnusson verkligen hunnit bilda sig en uppfattning om de sökande under den korta tid han varit chef, undrar Kurt Nilsson.

– Jag tycker att jag har hunnit det, säger Anders Magnusson och fortsätter:

– Blir det inte total enighet måste man efterfråga sakskälen och till syvende och sist är det jag som bestämmer. Totalt sett var Micael Svensson mycket mer lämpad. Vid förhandlingarna i går fördes också en diskussion om hur förslaget på räddningschef kommit till.

BRF menade att det borde funnits fler namn föreslagna och att arbetstagarna skulle haft större möjlighet att påverka processen.

Arbetsgivaren kontrade med att rekryteringen har genomförts enligt den policy och de riktlinjer som finns inom Kristianstads kommun.

Eva Emmelin

Annons

044-185613

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

BakgrundRäddningschef

I samband med att Anders Magnusson anställdes som räddningstjänstens förvaltningschef i våras förklarade Brandmännens riksförbund (BRF), Kommunal och Ledarna, att deras krav på att Gert Friberg ska bli räddningschef stod fast. Många brandmän såg det som naturligt att Friberg, som är ställföreträdande chef sedan 1983, skulle bli förvaltningschef när Per Magnusson gick i pension. När det inte gick, blev han fackens kandidat på räddningschefsposten.

Anders Magnusson har i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram ett förslag på räddningschef, och när han i slutet av augusti förklarade att han vill se Micael Svensson, tillförordnad räddningschef sedan årsskiftet, på den posten kom reaktionen snabbt. BRF gjorde klart att de ämnade begära centrala förhandlingar redan innan de lokala förhandlingarna var genomförda. De lokala förhandlingarna slutade som väntat i oenighet och i går hölls centrala förhandlingar.

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons