Offret misstänks för grov brottslighet

Den 20-årige mannen som hittades medvetslös på Söderportsgymnasiets skolgård har själv ett kriminellt förflutet. I november satt han häktad för bland annat vapenbrott. Han är nu vaken och polisen hoppas snart kunna förhöra honom.
Kristianstad • Publicerad 7 februari 2013
Här på Söderportgymnasiets skolgård hittades mannen.
Här på Söderportgymnasiets skolgård hittades mannen.Foto: 
Ewa-Gun Westford.
Ewa-Gun Westford.Foto: 

Vad som hänt med den 20-årige mannen är ännu ett mysterium. Men nu söker polisen svaret på gåtan i hans bakgrund.

I november satt han nämligen själv häktad i ungefär en vecka för bland annat vapenbrott. Det är ovanligt att så unga personer häktades och ärendet utreddes med högsta förtur. När mannen inte längre ansågs kunna förstöra utredningen släpptes han, men misstankarna kvarstår. Planen var att väcka åtal i februari, men nu lär det skjutas på framtiden.

Ewa-Gun Westford är presstalesman för polisen i nordöstra Skåne och bekräftar att mannen är känd av dem.

– Men om det har med det aktuella fallet att göra vet vi inte, säger hon.

Hon berättar att man fått kontakt med den person som hittade mannen på Söderportsgymnasiets skolgård efter efterlysningen i bland annat Kristianstadsbladet.

– Vi kommer att förhöra honom så fort som möjligt, säger Ewa-Gun Westford.

Det sista spåren polisen känner till är att 20-åringen var på Biljardcaféet på söndagen. Eventuellt ska han ha varit inblandad i ett bråk där, men de uppgifterna är inte säkerställda.

Hur länge mannen legat på skolgården vet inte polisen, men han kan ha blivit nedslagen då han gick från Biljardcaféet och legat på skolgården hela natten.

– Det får resultatet från den rättsmedicinska undersökningen visa. Samtidigt hoppas vi få besked på hur skadorna uppkommit, förklarar Ewa-Gun Westford.

Enligt neurokirurgen på universitetssjukhuset SUS i Lund är tillståndet stabilt för 20-åringen. Han är periodvis vaken, men ännu har polisen inte förhört honom.

Istället har man låtit genomföra en rättsmedicinsk undersökning. Det är en så kallad levandeundersökning som görs på personer som inte är avlidna. Vid den hoppas man få besked på exakt hur våldet mot huvudet sett ut och hur länge han låg på skolgården.

– Vi kommer att förhöra honom när han är stark nog, säger Ewa-Gun Westford.

Mikael Hallqvist
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.