Annons

Ogiltiga valsedlar för centern i Åhus?

Är centerns valsedlar till kyrkovalet i Åhus giltiga eller inte? – Vi uppmanar centerpartisterna i Åhus att gå och rösta, säger centerns avdelningsordförande Per-Ingvar Johnsson. – Valsedlarna är ogiltiga, säger Lars Ahlkvist, ordförande i Lunds stifts valutskott.
Kristianstad • Publicerad 15 september 2001

Centerpartiet i Åhus ställer upp i söndagens kyrkoval till såväl kyrkomöte som stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige i församlingen. Problemet gäller det lokala församlingsvalet, där partiet inte kommit in med namnen på listan i tid. Därmed betraktas den heller inte som godkänd av stiftets valutskott. – Valsedeln till församlingen är ogiltig, säger Lars Ahlkvist, valutskottets ordförande. – Den kom in till stiftet en månad för sent, trots våra omfattande informationsinsatser. Vi måste hålla samma regler för alla. Att centern i Åhus hade listan med kandidater klar redan i början av detta året, att partiet redan var inregistrerat och finns representerat med tre mandat i Åhus kyrkofullmäktige ser han inte som förmildrande omständigheter. Moderaterna i Mariefred har kommit in med valsedlarna för sent, det är det enda liknande fallet jag har hört talas om, säger Lars Ahlkvist. – Att ändå ställa upp och till och med dela ut valsedlar på valdagen tycker jag är omdömeslöst av centern i Åhus. Men Åhuscentern tänker överklaga ärendet när valet är över och ser därför inte slaget om väljarna som förlorat i förväg. – Vi hade vår partibeteckning registrerad och anmälde vår lista till församlingen redan i januari-februari, säger Per-Ingvar Johnsson. – Ingen informerade oss om kravet på namnregistrering till stiftet före den 15 juni. Det är en skyldighet som inte gäller i det andra valet och som visar på en enorm byråkrati inom kyrkan. Stiftets jurister har, enligt Per-Ingvar Johnsson, gett centerpartiet i Åhus ett skriftligt besked om att ärendet inte kan prövas förrän efter valet. Därför anser inte centeravdelning att deras valsedlar är ogiltiga, utan tvärtom mycket väl kan vara giltiga. – Jag medger att det här skapar en osäkerhet för våra väljare, men uppmanar dem ändå att delta i söndagens kyrkoval. Första namn på centerns lista i det lokala kyrkovalet är Lars Petersson, följt av Lena Wierup. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons