Ökad försäljning av allergimediciner

Apoteket Svanen under Domus har en hel hylla med olika sorters allergimediciner i tablettform, som nässpray eller som ögondroppar.
Kristianstad • Publicerad 23 februari 2008
Stort utbud Apoteket Svanen har flera sorters allergimedicin. Bild: Peter Åklundh
Stort utbud Apoteket Svanen har flera sorters allergimedicin. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

– Man börjar alltid med tabletter. Sedan kan man komplettera med spray och droppar om man har besvär i näsa eller ögon, säger Martina Johnsson, apotekstekniker.

Enligt henne märks det på försäljningen att pollensäsongen är ovanligt tidig i år.

– Inte jättemycket, men vi har sett en liten ökning, berättar hon.

Den dyraste tabletten kostar 149,50 kronor per ask, men väljer man ett likamedel som behöver man bara betala 39 kronor för samma mängd.

– Det viktigaste att de verksamma ämnena är desamma, förklarar Martina Johnsson.

I medicinhyllan finns också en liten broschyr om allergi och vad den som drabbas kan tänka på. Vid pollenallerg, som också kallas hösnuva, gäller att följa pollenrapporterna, stänga fönster hemma och i bilen, torka tvätten inomhus, undvika rökiga lokaler som förvärrar symtomen samt skölja ur håret på kvällen. Om varken det eller de receptfria medicinerna hjälper uppmanas den drabbade att söka läkare.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.