Annons

Ökande intresse för pensionärsuniversitetet

På två år har pensionärsuniversitetet tredubblat elevantalet. – Men den stora anstormningen kommer om några år då fyrtiotalisterna lämnar arbetslivet, tror Torsten Wenhov. Igår presenterades höstens kursutbud i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 29 augusti 2001

Christianstads Pensionärsuniversitet startade för drygt två år sedan inom ramen för Folkuniversitetet i Kristianstad. Det handlar om att skapa en verksamhet som dels utvecklar medlemmarnas kunnande även i ”vuxen” ålder, dels stimulera nyfikenheten på omvärlden och skapa en social gemenskap. 40 medlemmar första året har nu blivit 160. Men den stora expansionen kommer när fyrtiotalisterna lämnar arbetslivet. – Det är nästan så man bävar för den stunden. Det kommer att krävas mycket mer av oss då. – Jag tror till exempel att vi om fyra-fem år kommer att ha ett utökat samarbete även med Högskolan och håller fler korta poängsatta kurser, säger ordföranden Torsten Wenhov. Bland höstens kurser finns några nyheter. En är en cirkel ”Invandrad i Sverige”. – Det handlar om en grupp invandrade akademiker som vill utveckla kontakterna med oss svenskar och även presentera sina egna kulturer för oss. Språkträning och släktforskning är klassiker. Datorutbildningen lockar så många att cirklarna övertecknats. – Och så startar vi konst- och lyrikcirklar under sakkunnig ledning. Förutom cirkelstudierna blir det också en föreläsningsserie om konsten att resa, ett par studiebesök och studieresor samt öppna månadsföreläsningar om allt från Fåglar i Baltikum till Militärmusik är inte bara marscher. ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons