Ökat antalarbetslösa söker stöd

Antalet Kristianstadsbor som söker socialbidrag på grund av arbetslöshet har ökat kraftigt de senaste åren.
Kristianstad • Publicerad 7 juni 2014
Radovan Javurek
Radovan JavurekFoto: 
Katarina Honoré
Katarina HonoréFoto: 

Enligt statistik som arbete- och välfärdsförvaltningen tagit fram har antalet personer som får försörjningsstöd – där arbetslöshet varit huvudorsaken – i princip fördubblats under mandatperioden.

Under månaderna januari till april 2010 fick 597 arbetslösa personer försörjningsstöd.

Under samma period i år rör det sig om 1 154 personer.

Det är en utveckling som upprör arbete och välfärdsnämndens vice ordförande Katarina Honoré (S), som menar att det är en effekter av att den borgerliga regeringen ändrade reglerna för a-kassan efter valsegern 2006.

Ingen a-kassa

– De här människorna har inte i socialbidragsstatistiken att göra, säger hon. Förr var a-kassan en omställningsförsäkring. Det är den inte längre.

Katarina Honoré jobbade på skogs- och träfacket när förändringarna genomfördes.

Där höjdes avgiften för a-kassan från 120 kronor per månad till omkring 350. Många ansåg sig inte ha råd och lämnade därför a-kassan.

– Och när de sedan blir arbetslösa så får de ingen ersättning från a-kassan utan måste söka försörjningsstöd. Det gäller även de som har utförsäkrats, säger hon.

Drabbas dubbelt

Katarina Honoré menar dessutom att de som blir arbetslösa och måste söka socialbidrag drabbas dubbelt.

– Du måste göra dig fattig för att vara berättigad till försörjningsstöd. Det vill säga du måste sälja bilen och din eventuella lägenhet. På det sättet faller man djupare i dag än vad man gjorde förr, säger Katarina Honoré.

98 av Kristianstadsborna som i april fick försörjningsstöd på grund av arbetslöshet var ungdomar mellan 18 och 24 år.

– Det är förfärligt att man får börja sitt vuxna liv med försörjningsstöd. Det kan inte vara meningen, säger Katarina Honoré.

Arbete och välfärdsnämndens ordförande Radovan Javurek (FP) säger att man ”kan inte sticka under stol med att förändringarna i socialförsäkringssystemen har påverkar förvaltningens verksamhet”.

– Men det gäller inte enbart a-kassan, utan även förändringarna i sjukförsäkringen, säger han. Påverkat har även flyktingmottagandet gjort, liksom arbetsförmedlingens nya roll, säger han.

Hur ser du på det?

– Det avspeglar sig i vår budget. Vi har svårt att komma ikapp. Det är den negativa effekten, svarar Radovan Javurek. Men det är också många – förtidspensionerade, långtidssjukskrivna, som tack vare förändringarna har tagit sig tillbaka till arbetslivet. Men det syns inte i vår statistik.

Tor Gasslander
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.