Oklart hur tekniska nämnden påverkas

Nu har krutröken lagt sig efter tisdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige där oppositionen drev igenom beslutet att föra över fem miljoner kronor från tekniska nämnden till omsorgsnämnden. Det kan bli fråga om att dra ner på ett tiotal tjänster, varav största delen genom naturliga avgångar. Fackförbundet Kommunal är skeptiskt till beslutet och tekniske chefen Lars Harald tycker det är oklart vad det innebär.
Kristianstad • Publicerad 22 november 2001

– Vi har nästa år tre personer som går i pension varav en redan är återbesatt. Det är en femtedel av beloppet enligt beslutet. Det vi måste ha är en förklaring till vad andemeningen är, säger han. Mitt under budgetfullmäktige i rådhuset i tisdags kväll fick den politiska oppositionen med sig politiske vilden Gunnel Norrö på beslutet att tillföra omsorgsnämnden sammanlagt fem miljoner kronor. Pengarna ska tas från tekniska nämnden, där pengar ska sparas bland annat genom naturliga avgångar och genom att lägga ut skötseln av grönytor på entreprenad. Oppositionens ledande politiker i nämnden, Lennart Arvidsson (c), säger att det är oklart hur många tjänster det rör sig om, och ifall det enbart rör tjänster. – Skulle man inte få ihop summorna under 2002, får man titta på en annan lösning. Det är så mycket i budget som är felräkningspengar och det är bara när man hamnar i politisk polemik man måste ha fram vad det innebär. Tekniske chefen Lars Harald att det är oklart vad beslutet innebär. – Beslutet är fattat av en majoritet i fullmäktige och självklart ska vi följa beslutet och göra det bästa vi kan för att genomföra det i samverkan med de fackliga organisationerna. Sedan kan man undra vad beslutet innebär. Kommer ni att få avskeda personal? – Jag vill inte svara på det eftersom man var tydlig med att det inte skulle innebära det. Att lägga ut skötseln av grönytor beskriver Lars Harald som en omfattande process. – Jag har ingen uppfattning om det blir billigare eller dyrare. Kommunal som företräder ungefär 150 anställda på C4Teknik är idag ytterst skeptiskt till beslutet. – De som arbetar i organisationen har fullt med jobb. Ska det skäras ner på vakanta tjänster, betyder det att människor gör jobb som är onödiga eller så har man tänkt ta väck tjänsterna och köpa in jobben, säger ordföranden Jan Persson. – Dessutom jobbar vi hårt med arbetsgivaren för att få ner övertiden. Skär vi ner antalet tjänster kan jag inte se att det skulle bli mindre övertid, utan ännu hårdare belastning. Han tycker att det är olyckligt att ställa tekniska nämnden mot omsorgsnämnden. – Jag unnar verkligen omsorgspersonalen mer pengar, men det tekniska är också något som vi har byggt upp gemensamt och har ansvar att vårda och ta hand om. Det är viktigt att ha rent vatten, att gator och renhållning sköts. En trivsam miljö är viktig för vårt välbefinnande. marcus.haraldsson @kristianstadsbladet.se

Av Marcus Haraldsson 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.